Brusel viac podporí IT sektor

Európski lídri, ktorých uplynulých päť rokov zamestnávali úsporné opatrenia zamerané na boj proti kríze, sa chcú po ústupe recesie viac zamerať na rast a tvorbu nových pracovných miest. Nezamestnanosť, predovšetkým mladých ľudí, chcú riešiť cez väčšiu podporou digitálnej ekonomiky.

25.10.2013 15:32
Práca, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Tá zahŕňa IT sektor, ale aj využívanie internetu na biznis či komunikáciu s úradmi. Vo štvrtok o tom lídri začali rokovať na dvojdňovom summite v Bruseli.

Prostriedky zo štrukturálnych fondov by sa mohli použiť na zvýšenie zručností študentov na základných a stredných školách v oblasti informačných technológií. Informoval o tom pred rokovaniami v Bruseli premiér Róbert Fico. „Dúfam, že tento návrh získa podporu aj u našich partnerov Visegrádskej štvorky,“ povedal Fico podľa agentúry SITA.

Na IT sektor sa politici spoliehajú aj preto, že ide o jedno z mála odvetví, ktorého sa od roku 2009 nedotkla kríza. Na celoeurópskom hrubom domácom produkte sa IT sektor podieľa približne piatimi percentami. V sektore prakticky neexistuje nezamestnanosť, práve naopak. Už v roku 2015 bude v tomto odvetví chýbať až 900-tisíc kvalifikovaných odborníkov.

Európska komisia najnovšie navrhuje komplexnejšie investície do vedy a inovácií v rámci programu Horizont 2020, ako aj väčšie využitie informačných technológií vo vzdelávaní. Z nedávnej štúdie totiž vyplynulo, že viac ako 60 percent žiakov v Európskej únii navštevuje školy bez digitálneho vybavenia. A 70 percent učiteľov zase tvrdí, že nemajú k dispozícii školenia potrebné na využívanie digitálnych technológií v rámci výučby v triede a pri príprave na vyučovanie.

Vďaka európskemu programu Erasmus+ sa získajú desiatky miliónov eur na pomoc školám a univerzitám v rámci ich vzájomnej spolupráce pri využívaní prínosov digitálnej revolúcie. O konkrétnych projektoch digitálnej ekonomiky a jednotnom trhu budú zástupcovia Európskej komisie hovoriť aj na medzinárodnom kongrese ITAPA v novembri v Bratislave.

Internetová ekonomika sa bude v najbližších rokoch výraznejšie podieľať na hrubom domácom produkte aj na Slovensku. Kým v minulom roku tvorila až 3,3 percenta HDP. Internet do slovenského hospodárstva prispel odhadom sumou 2,3 miliardy eur. Odvetvie digitálnej ekonomiky na Slovensku v druhom štvrťroku tohto roka podľa Štatistického úradu zamestnávalo zhruba 48-tisíc zamestnancov. Do roku 2016 by mala internetová ekonomika dosiahnuť úroveň 4,5 percenta výkonu ekonomiky. Tvrdí to štúdia spoločnosti Boston Consulting Group, ktorá do štatistiky počíta ekonomiku súvisiacu s poskytovaním a využívaním internetu, internetovú reklamu, ale aj predaje cez internet.

Slovensko podľa štúdie zaostáva vo viacerých ukazovateľoch, ktoré ovplyvňujú veľkosť internetovej ekonomiky, napríklad používanosti rýchleho pripojenia k internetu, online aktivitách medzi firmami navzájom, v kvalite e-commerce služieb, v úrovni internetového marketingu či v implementácii verejných online služieb.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #IT #profesia #Brusel #štúdium