Európa posiela mladým viac peňazí

Na Slovensku našlo vďaka európskym dotáciám prácu za posledný rok 11-tisíc mladých ľudí vo veku do 29 rokov.

13.11.2013 17:17
Hollande, Francúzsko Foto: ,
Mladí ľudia by sa vďaka podpore od EÚ mali zamestnať do štyroch rokov po skončení školy, tvrdí francúzsky prezident François Holland.
debata (2)

Štát platí firmám časť mzdy, aby po kríze naštartoval trh práce. Na summite európskych lídrov v Paríži sa v utorok rozhodlo, že podpora na podobné projekty sa zvýši a zrýchli.

V nasledujúcich dvoch rokoch by malo ísť na tvorbu nových pracovných miest pre mladých nezamestnaných v Európe až 6 miliárd eur. Brusel ich vyčlenil v rámci rozpočtu na roky 2014 až 2020, no vzhľadom na akútny problém na trhu prácu, kde si mladí čoraz ťažšie nachádzajú uplatnenie, by podľa Európskej komisie mali jednotlivé členské štáty peniaze vyčerpať skôr, a to už v priebehu dvoch rokov.

Slovensko by prvé projekty malo realizovať už od budúceho roka. Z celkovej vyčlenenej sumy pre európske štáty bude môcť krajina čerpať 200 miliónov eur. Podmienkou je 50-percentná finančná spoluúčasť členských krajín.

Lídri prijímajú opatrenia, keďže až 6,5 milióna mladých ľudí v EÚ nemá prácu. „Je to pre nás varovným signálom, aby sme rýchlejšie čerpali eurofondy. Chceme vytvoriť pre mladých ľudí rekvalifikačné kurzy a použiť peniaze na tvorbu nových pracovných miest, aby sa mladí mohli zamestnať do štyroch rokov po skončení školy,“ povedal francúzsky prezident François Holland.

„Urobili sme ďalší krok k riešeniu nezamestnanosti mladých ľudí v Európe. Je teraz na zodpovednosti jednotlivých štátov, aby efektívne využili poskytnuté peniaze,“ dodala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Mladí sa budú vzdelávať

<A> Premiér Robert Fico tvrdí, že tento projekt bude mať v budúcom roku pre vládu prioritu. "Budú to dobre investované peniaze. Slovensko už podalo projekty, chceli by sme začať čerpať peniaze od januára 2014, a je tu aj oficiálny plán Európskej komisie a EÚ tieto peniaze minúť už v rokoch 2014 až 2015. Teda nečakať až do konca rozpočtového obdobia, do roku 2020,“ povedal Fico. Peniaze by mali ísť pre mladých nezamestnaných do 25 rokov. Až polovica získaných peňazí by podľa neho mala ísť na vzdelávacie projekty. Fico o projektoch bližšie nechce hovoriť dovtedy, kým ich neprerokuje s Európskou komisiou. Momentálne má na Slovensku 27-tisíc mladých ľudí dokončené najviac základné vzdelanie.

Krajiny takisto od EK požadujú, aby zjednodušila presúvanie eurofondov medzi jednotlivými programami, aby sa v budúcnosti nestávalo, že európske peniaze jednoducho prepadnú.

"Ak by EÚ umožnila jednoduchšie presúvanie eurofondov, menej byrokratické, tak my vieme, kde ich vziať a presunúť. Je veľa krajín, ktoré nevyčerpajú eurofondy a tie nakoniec prepadnú. Vrátia sa naspäť do rozpočtu Európskej únie a budú minuté na rôzne byrokratické nezmysly. Tie peniaze, ktoré by inak prepadli, by sa mali použiť na zamestnávanie mladých ľudí,“ konštatuje Fico.

Vláda spustila projekty na zamestnávanie mladých ľudí pred rokom. Zo 70 miliónov eur, ktoré vláda presunula na tento účel z nevyčerpaných európskych peňazí iných operačných programov, takmer všetky už išli na dotácie.

Udržia sa dotované pozície?

Zamestnávatelia museli pri podávaní žiadostí splniť záväzok, že vytvoria pracovné miesta na plný pracovný úväzok najmenej na 18 mesiacov. Od štátu dostali dotáciu na úhradu mzdových nákladov maximálne do výšky 456 eur mesačne počas 12 mesiacov. Zvyšného pol roka musí celú mzdu uhrádzať zamestnávateľ. Práve v tomto vidia niektorí ekonómovia problém. Podľa šéfa Inštitútu hospodárskej politiky Igora Kissa nie je zaručené, že bez dotácie od štátu budú môcť firmy vytvorené miesto udržať dlhšiu dobu. "Je otázne, či niektoré firmy budú vedieť nové pracovné miesta dotovať aj naďalej, v prípade, že im napríklad poklesnú objednávky alebo za iných okolností budú musieť znižovať stavy,“ povedal Kiss.

Vďaka projektom si doteraz našli prácu najmä mladí vo veku okolo 24 rokov. V evidencii úradov práce boli priemerne 14 mesiacov. Najviac pracovných miest vytvorili mestá na východe krajiny, teda Prešov, Bardejov, Spišská Nová Ves, ale aj Zvolen a Považská Bystrica. V týchto mestách išlo najmä o pozície v priemysle či oblasti obchodu a služieb.

Menej úspešný bol štát v prípade projektov pre samosprávy. Aj tie sa mali podieľať na zlepšení zamestnanosti mladých. Za osem mesiacov však vytvorili len približne 380 nových miest. Problémom pri nich bol nedostatok finančných zdrojov pri spolufinancovaní a požiadavka transparentnosti prijímania vo verejnej správe. Rezort práce preto nedávno presunul zo sumy 20 miliónov eur určenej samosprávam až 12 miliónov podnikateľom. Zvyšných 8 miliónov eur majú samosprávy využiť na vytvorenie miest pre ľudí starších ako 50 rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #mládež #mladí