Vo verejnej a štátnej službe stúpnu platy, podpísali kolektívnu zmluvu

Zástupcovia zamestnancov vo verejnej a štátnej službe v pondelok so zástupcami zamestnávateľov podpísali dve kolektívne zmluvy vyššieho stupňa na rok 2014.

25.11.2013 11:31
debata (11)

Ako v príhovore pred podpisom zmlúv uviedol premiér Robert Fico, v každej tarifnej triede sa platy zvýšia o 16 eur, čo si vyžiada 90 miliónov eur ročne. „Po troch rokoch stagnovania platov padlo vážne rozhodnutie,“ uviedol. Upozornil, že Slovensko má tretie najnižšie mzdy v Európskej únii.

Podpísané kolektívne zmluvy podľa Fica zachovávajú platné sociálne benefity, ako je týždeň dovolenky a jedno odchodné navyše, skrátenie pracovného času o 0,5 hodiny denne, či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera.

Signatármi kolektívnych zmlúv sú splnomocnení zástupcovia zamestnávateľov, reprezentovaní vládou SR, Združením miest a obcí Slovenska a predstaviteľmi samosprávnych krajov, a zástupcovia zamestnancov, reprezentovaní Konfederáciou odborových zväzov SR, Nezávislými kresťanskými odbormi Slovenska a Všeobecným slobodným odborovým zväzom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #verejná správa #kolektívna zmluva