V agrosektore by mohli pribudnúť tisíce miest, štát to podporí

Zamestnanosť v agrosektore by sa mohla zvýšiť kumulatívne o 18 674 pracovných miest. Predpokladá to akčný plán rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020, ktorý vláda schválila na výjazdovom rokovaní v Šenkviciach.

22.01.2014 13:31
poľnohospodárstvo, žatva, farma, farmár,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (16)

„Nestačí zabezpečiť len finančný model, ale niekto to musí aj reálne vyrobiť, čiže potrebujete ľudskú prácu,“ konštatoval po rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Z výpočtov rezortu pôdohospodárstva vyplynulo, že živočíšna výroba si celkovo vyžaduje nárast o 3 403 pracovných miest, zeleninárstvo o 11 586 pracovných miest a v oblasti lesníckych činností je to 3 685 pracovných mi­est.

„Čiže tých 18,6 tisíca pracovných miest nie je len tak vymyslených,“ dodal. Na podporu zamestnanosti plánuje ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyčleniť v tomto roku 970 tis. eur, čo by malo podporiť vytvorenie približne 350 pracovných miest. V budúcom roku by malo ísť na vytvorenie takmer 500 pracovných miest približne 1,3 mil. eur.

Spomínaný plán vychádza z Koncepcie rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 až 2020, ktorú vláda zobrala na vedomie ešte v minulom roku. Ku koncepcii sa prihlásila celá pôdohospodárska obec na Slovensku a svoj súhlas jej členovia vyjadrili podpisom memoranda o spolupráci medzi MPRV, Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a Slovenskou lesníckou komorou.

„Optimalizujeme a stabilizujeme makroekonomické prostredie pre poľnohospodárov,“ povedal Jahnátek s tým, že sa nerieši celý problém poľnohospodárstva. „Toto je len základný kameň, ktorý sme postavili a teraz musíme urobiť ešte mnoho ďalších krokov, ktoré zrevitalizujú poľnohospodárstvo,“ uzavrel Jahnátek.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo