Oživenie ekonomiky dáva nádej mladým

Oživenie ekonomiky eurozóny, ako aj podporné programy Bruselu sú nádejou pre milióny nezamestnaných mladých Európanov.

25.03.2014 12:30
debata

Čísla nezamestnanosti pritom postupne mierne klesajú. K lepšiemu uplatneniu absolventov stredných či vysokých škôl pomohli programy Bruselu, ktoré im dotujú pracovné miesta na určitý čas.

Podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat v rámci 28 krajín EÚ klesla nezamestnanosť mladých do 25 rokov v januári tohto roka medziročne o 0,3 percenta na úroveň 23,4 percenta. Úvod roka mal rovnakú klesajúcu tendenciu aj na Slovensku. Kým v úvode tohto roka bolo bez práce 31,3 percenta mladých ľudí, rok predtým sa podiel počtu nezamestnaných šplhal k 35 percentám.

zväčšiť Foto: Pravda
práca, mladí, graf

„Od druhého polroka minulého roka sme v eurozóne svedkami postupných signálov o oživení hospodárskej aktivity, na čo s istým časovým posunom nadväzuje aj postupná stabilizácia na trhu práce. Mladí ľudia by mali patriť medzi najlepšie pripravenú a najflexibilnejšiu časť pracovnej sily,“ komentuje hlavný analytik Sberbank Vladimír Vaňo. Analytici v tomto prípade hovoria o tzv. odkladanej zamestnanosti.

Absolventom chýbajú skúsenosti z praxe

Nie všetci zamestnávatelia ale siahnu pri prijímaní nových ľudí po čerstvých absolventoch. Tým totiž často chýba prax, ktorá sa stáva v súčasnosti nevyhnutnou podmienkou prijatia. Pomôcť by v tomto prípade mal práve európsky projekt Záruky pre mladých. Na základe neho by mali mladí do 25 rokov do štyroch mesiacov od ich príchodu do evidencie nezamestnaných dostať pracovnú ponuku, rekvalifikáciu či iné vzdelávanie. Výsledky zo zahraničia potvrdzujú úspešnosť projektu. Na Slovensku vlani vďaka dotáciám z eurofondov našlo prácu 17-tisíc ľudí do 29 rokov. Pre každého zamestnaného mladého dostali firmy úhradu minimálnej mzdy a odvodov na jeden rok, pričom sa však museli zaviazať, že jeho pracovné miesto udržia ešte ďalších šesť mesiacov bez dotácie.

„Budúci pilier našej spoločnosti sú mladí ľudia. Dnes sme svedkami toho, že únia má milióny mladých ľudí bez práce a so zlými vyhliadkami do budúcnosti. Aj tento program dočasne pomôže, pokiaľ krízu úplne neprekonáme,“ hovorí súčasný rakúsky europoslanec Heinz K. Becker (ľudovci). Ten spolu s ďalšími kolegami prišiel včera na pôdu Univerzity Komenského v Bratislave prednášať o poslaní Európskej únie a nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu.

Niektorí analytici však upozorňujú, že po skončení dotácie firmy mladých ľudí opäť prepustia a situácia sa tak zlepší len krátkodobo. Neexistuje totiž záruka, že zamestnávateľ po skončení dotácie pracovné miesto jednoducho nezruší.

Maďarská europoslankyňa Zita Gurmai (socialisti) tvrdí, že riešením zlej situácie so zamestnávaním mladých je z dlhodobého pohľadu zmena štruktúry stredného a vysokého školstva.

Europoslanci teraz čoraz viac apelujú na mladých, aby sa 24. mája tohto roka vybrali k volebným urnám. Na Slovensku bolo v posledných eurovoľbách odovzdať svoj hlas len 20 percent Slovákov.

Mladým sa nechce voliť

Mladí vo veku do 24 rokov záujem o voľby do Európskeho parlamentu nemajú. „Závažným problémom je to, že politici v europarlamente nezastupujú záujmy mladých. Ďalšou príčinou je nespokojnosť mladých s národnou politikou a názor, že do europarlamentu kandidujú často politici, ktorí stratili svoje miesto na národnej úrovni,“ opisuje problémy neúčasti mladých ľudí vo voľbách občiansky aktivista Miroslav Hajnoš z organizácie Európsky dialóg perspektívneho postoja.

Upozorňuje pritom na štatistiku únie, podľa ktorej každý tretí mladý človek v Európe vo veku 18 až 24 rokov sa ešte nikdy nezúčastnil na voľbách aj napriek tomu, že už túto možnosť mal. „Vyzývam mladých, aby išli voliť proeurópske strany, ktoré sa zameriavajú na riešenie problémov Európskej únie, a nestavajú svoju agendu na vyvolávaní konfliktov a nepokojov. Treba si uvedomiť a pozrieť sa do minulosti, že mier v Európe nie je samozrejmosťou,“ povedal včera na akademickej pôde podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #Európska únia #mládež #mladí