V detvianskej PPS Group zvýšia platy, štrajk nebude

Štrajk v detvianskej strojárskej firme PPS Group, ktorého začiatok avizovali tamojšie odbory na pondelok budúceho týždňa, nebude.

10.04.2014 16:18
debata

Odbory ho odvolali po tom, ako sa im s manažmentom firmy podarilo dohodnúť kolektívnu zmluvu na tento rok, zahŕňajúcu aj rast miezd. "Na štrajk už nie je dôvod, dnešným dňom ho odvolávame a rušíme aj štrajkovú pohotovosť. Výsledný rast miezd je maximum toho, čo sa dalo dosiahnuť za rokovacím stolom,“ povedal odborový predák v PPS Group Stanislav Ľupták. Dodal, že veľkú zásluhu na dohode mala okrem ochoty manažmentu počúvať požiadavky odborov aj ochota zamestnancov ísť do štrajku.

"Sme veľmi radi, že sa podarilo nájsť dohodu vo všetkých oblastiach, vrátane nárastu miezd,“ komentoval dohodu generálny riaditeľ PPS Group Giorgio Salomoni.

Ako konkretizoval hovorca PPS Group Pavel Machava, dohoda bude znamenať zvýšenie tarifnej mzdy pre každého pracovníka o 25 eur mesačne.

"V najnižšej tarifnej triede tak dosiahne základná mzda bez príplatkov a odmien výšku 450,58 eura mesačne. U jednotlivých zamestnancov tak zvýšenie predstavuje od 2,6 do 5,9 percenta podľa ich zaradenia v tarifných triedach. Zachované zostávajú všetky ostatné nadštandardné sociálne benefity pre pracovníkov PPS Group,“ uviedol Machava.

Zamestnanci PPS Group boli v štrajkovej pohotovosti od piatka minulého týždňa, pričom vyhlásenie štrajku na pondelok 14. apríla podporilo vyše 95 percent z nich. Odborári pre nich požadovali zvýšenie tarifných miezd od 1. apríla o šesť percent, čo je priemerne o 45 eur, a tiež vyplatenie trinásteho platu vo výške tarifnej mzdy, pričom polovicu z neho pred letnými dovolenkami a druhú pred vianočnými sviatkami. Požadované zvýšenie tarifnej mzdy sa spolu s pohyblivými zložkami malo premietnuť do zvýšenia priemernej hrubej mzdy v PPS Group z vlaňajších 975 eur na 1 072 eur.

Aktuálna kolektívna zmluva je uzavretá na deväť mesiacov, do konca tohto roka. Ako podotkol Ľupták, k požiadavke polročnej a koncoročnej odmeny, respektíve trinásteho platu sa odbory opäť vrátia v rokovaniach o kolektívnej dohode pre budúci rok.

História strojárskej výroby v Detve sa začala v roku 1955, kedy oficiálne vznikli Podpolianske strojárne. V roku 2003 sa spoločnosť PPS Detva Holding, a. s. dostala do konkurzu a majiteľom sa stala skupina privátnych švajčiarskych, slovenských a českých investorov spolu so slovenskou investičnou skupinou SITNO HOLDING, a. s. V súčasnosti je spoločnosť väčšinovo vo vlastníckom portfóliu zahraničných investorov. Od roku 2003 podnik pôsobí pod obchodným menom PPS Group, a. s. Hlavnou činnosťou PPS Group je výroba veľkorozmerných zváraných konštrukcií pre banské, stavebné stroje a dopravné mechanizmy. Viac ako 95 % produkcie tvorí export do Škandinávie, Nemecka, Francúzska a Rakúska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory