Automobilka TPCA v českom Kolíne zamestná stovky nových ľudí

Kolínska automobilka TPCA chce do konca leta prijať ďalších 700 ľudí. Firma v marci vyrobila 18 000 áut, medziročne je to o 6,5 percenta viac, povedal v utorok hovorca automobilky Radek Kňava. TPCA začne od mája vyrábať nové modely, ktoré nedávno predstavila na autosalóne v Ženeve.

22.04.2014 09:52
debata

Automobilke TPCA dlhodobo klesal objemy výroby, až do tohtoročného januára. „Tempo zrýchlila už na konci februára, takže aktuálne zíde z výrobnej linky nový automobil Toyota Aygo, Peugeot 107 alebo Citroën C1 každých 55 sekúnd,“ uviedol Kňava. Dôvodom je podľa neho oživenie dopytu v západnej Európe, napríklad predaj modelu Toyota Aygo vzrástol v prvom štvrťroku o 17 percent.

Pre rastúce predaje súčasných modelov a očakávaný záujem o modely novej generácie firmu privedli k tomu, že opäť rozširuje nábor nových zamestnancov. „Náborové aktivity TPCA boli doteraz zamerané najmä na Kolínsko a stredné Čechy, teraz sa rozširujú aj na ďalšie regióny,“ uviedol Kňava. V roku 2013 a v prvých mesiacoch tohto roka prijala viac ako 600 ľudí, prevažne z Kolínska.

Nábor pracovníkov sa týka robotníckych pozícií, na ktorých sa priemerná mzda pohybuje okolo 30 000 českých korún. Nástupná mzda je počas prvých troch mesiacov 18 000 korún. Od štvrtého mesiaca sa mzda zvýši na 20 570 korún hrubého mesačne. Automobilka naberá zamestnancov prostredníctvom personálnych agentúr.

„Najlepším agentúrnym zamestnancom umožníme prejsť do kmeňového stavu. Každý takýto zamestnanec získa zmluvu na dobu určitú, ktorá môže byť neskôr predĺžená na dobu neurčitú,“ uviedla firma.

Teraz sú takmer všetci zamestnanci TPCA z Českej republiky, časť pochádza zo Slovenska. Viac ako 70 percent zamestnancov žije v mestách a obciach do 30 kilometrov od továrne. Do konca roka 2014 sa zvýši celkový počet zamestnancov na 3500.

Japonsko-francúzska automobilka TPCA na začiatku marca predstavila novú generáciu malých mestských vozidiel Citroen C1, Peugeot 108 a Toyota Aygo, do ktorých štartu investovala zhruba 15 miliárd korún. Firma vlani vyrobila 185 000 vozidiel, čo je medziročne o 14 percent menej. Tento rok chce TPCA vyrobiť 210 000 áut.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #automobilky #TPCA