Richter chce znížiť nezamestnanosť na úroveň priemeru eurozóny

Minister práce Ján Richter si dáva za cieľ znížiť mieru nezamestnanosti na Slovensku do konca roka 2016 na 11,8 %, čo bola priemerná miera nezamestnanosti v štátoch eurozóny v decembri minulého roka.

23.04.2014 07:00
debata (20)

„Urobíme všetko pre to, aby sa tento cieľ podarilo naplniť. Je to spoločná úloha vlády,“ povedal v utorok. Ako uviedol, všetky legislatívne opatrenia, ktoré prijala vláda Roberta Fica, prinášajú pozitívne výsledky.

„V roku 2012 bol istý nárast, ale v roku 2013 už legislatívne a vecné opatrenia, ktoré sa na rezorte prijali, začali prinášať svoje konkrétne ovocie v podobe znižovania nezamestnanosti,“ upozornil minister.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí poukázal na novelu zákona o službách zamestnanosti, ktorá sa v praxi uplatňuje od mája minulého roka. „Novela tohto zákona splnila svoj účel a prináša pozitívne výsledky,“ tvrdí Richter. V roku 2010 sa podľa neho na aktívne opatrenia trhu práce vynaložilo 186 mil. eur a na trhu práce bolo umiestnených 126 tis. nezamestnaných. V roku 2011 táto suma klesla na 162 mil. eur a úrady práce na pracovný trhu umiestnili 124 tis. osôb. V roku 2012 išlo na aktívnu politiku trhu práce podľa Richtera 142 mil. eur a úrady práce pomohli dostať na trh práce 172 tis. nezamestnaných. „V roku 2013 pri výške 127 miliónov eur bolo umiestnených na trhu práce 197 tisíc občanov, ktorí boli predtým evidovaní na úrade práce,“ povedal. Úrady práce tak podľa neho urobili „za málo peňazí veľa muziky“.

Vláda podľa Richtera počas dvoch rokov podporila zamestnávanie mladých ľudí. „V roku 2012 bolo evidovaných 131 361 nezames­tnaných do 29 rokov, v roku 2013 to bolo 136 001 a v marci 2014 je to 119 479,“ uviedol minister práce. Kabinet tiež od novembra minulého roka zaviedol odvodové úľavy pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaných ľudí. Sociálna poisťovňa podľa Richtera od novembra vlaňajška zaevidovala 4 008 registrácií zamestnancov s odvodovou úľavou pre 1 956 zamestná­vateľov. " V drvivej väčšine sú to živnostníci a malí zamestnávatelia, ktorých sme cielene mali záujem osloviť," povedal minister. Počet reálne zamestnaných ľudí vďaka odvodovým úľavám podľa Richtera dosiahol 3 065. „Celkove bolo 905 registrácií stornovaných, pretože nespĺňali zákonné podmienky,“ doplnil.

„Už minulý rok bolo preukázané, že ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vyvinulo nevídanú snahu znížiť evidovanú nezamestnanosť nie tak, že nezamestnaným nájdu prácu, ale tak, že ich z evidencie vytlačia,“ uviedol nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Preto podľa neho údaje ústredia práce už nie je možné brať vážne. „Ak sa pozrieme na údaje štatistického úradu zbierané podľa metodiky EÚ, tak vidíme, že nezamestnanosť v jednotlivých štvrťrokoch je stále na najvyššej úrovni alebo blízko najvyššej úrovne od začiatku krízy,“ tvrdí Beblavý. Ako dodal, objektívne zlepšenie v oblasti zamestnanosti sa nedarí dosiahnuť napriek tomu, že vláda do oblasti tvorby pracovných miest presunula stovky miliónov eur.

Tak medziročný, ako i medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti v marci potvrdili očakávania personálno-poradenskej spoločnosti McROY Slovakia. „Medziročne znížený prílev nových nezamestnaných a viac ľudí, ktorí si našli prácu, je podľa nás neklamným znakom toho, že trh práce sa začína oživovať,“ uviedol riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboš Sirota. Naďalej očakáva, že zamestnanosť na Slovensku by v tomto roku mohla rásť v rozmedzí 0,2 až 0,5 percentuálneho bodu, optimistický variant hovorí až o raste o 1 percentuálny bod. Pozitívom podľa neho je, že oživenie nastalo už druhý mesiac po sebe.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v marci tohto roka 13,28 %. V porovnaní s februárom klesla o 0,21 percen­tuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti znížila o 1,4 percentu­álneho bodu. Ako uviedol šéf ústredia práce, v porovnaní s marcom 2012, teda za dva roky vlády Roberta Fica, sa miera nezamestnanosti na Slovensku znížila o 0,41 percen­tuálneho bodu.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 358,3 tis. osôb. V porovnaní s februárom tohto roka ide o pokles o 5,8 tis. ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v marci takmer o 38 tis. osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla v marci 14,72 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,17 percen­tuálneho bodu, medziročne celková miera klesla o 1,26 percen­tuálneho bodu. Celkový počet nezamestnaných tak v marci medzimesačne klesol takmer o 4,7 tis. osôb na 397,2 tis. osôb. Medziročne sa celkový počet uchádzačov o prácu znížil o 34,2 tis. ľudí.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Ján Richter #ministerstvo práce a sociálnych vecí