Fico garantuje zvýšenie minimálnej mzdy

Premiér Robert Fico sľúbil odborárom na prvomájových oslavách v Žiline každoročné zvyšovanie minimálnej mzdy.

01.05.2014 15:05
debata (29)

"Budeme každoročne pristupovať k rastu minimálnej mzdy. Minulý rok sa zvyšovala o viac ako štyri percentá, čo je najvyššie zvýšenie v rámci celej Európskej únie. Aj tento rok odborári prídu s nejakou predstavou. Predpokladám, že zamestnávatelia budú chcieť nulu alebo dokonca znižovanie minimálnej mzdy a budeme musieť nájsť v rámci sociálneho dialógu nejaké riešenia. Ale garantujem zvyšovanie minimálnej mzdy aj v roku 2014,“ povedal Fico.

Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ), ktorá celoslovenské stretnutie v žilinskom Budatínskom parku organizovala, žiada zvýšiť minimálnu mzdu zo súčasných 352 na 400 eur, teda o 13,6 percenta. Prezident konfederácie Jozef Kollár argumentuje tým, že Slovensko je jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má minimálnu mzdu nižšiu ako je hranica chudoby stanovená Eurostatom. "Konfederácia odborových zväzov predkladá návrh, ktorý vychádza z hranice chudoby ešte z roku 2012, ktorú stanovil Eurostat na 346 eur. Keď k tejto sume prirátame odvody, ktoré musí zamestnanec odviesť, tak nám vychádza minimálna mzda vo výške 400 eur. Ja si myslím, že už minulý rok si pán premiér osvojil naše vyjadrenia, kde sme hovorili o tom, že zamestnanec nemôže chodiť osem hodín do práce a dostať menej, ako je hranica chudoby. Minulý rok sme sa priblížili k hranici chudoby, ktorá ale za ten jeden rok opäť narástla. Takže predpokladám, že k tej sume 400 eur sa aj napriek tomu, že zamestnávatelia budú proti, priblížime čo najviac,“ povedal Kollár.

Podľa predsedu vlády Roberta Fica Slovensko musí ďalej bojovať proti vysokej miere nezamestnanosti napriek tomu, že v marci medziročne klesla z približne 14,6 na 13,3 percenta. "Stále to je veľa, stále je pred nami veľa roboty. Ale je tu trend postupného znižovania nezamestnanosti. Teší ma, že ministerstvo práce pripravilo program v objeme 200 miliónov eur pre mladých ľudí do 25 respektíve do 29 rokov. V zákone bude garantované, že takýto mladý človek do štyroch mesiacov po tom, čo nemá prácu, buď musí dostať zamestnanie, rekvalifikáciu, absolventskú prax alebo ďalšie vzdelávanie. Toto sú záruky, ktoré dnes garantuje aj Európska únia v rámci programu pomoci pre mladých ľudí,“ povedal Fico s tým, že práve boj s nezamestnanosťou je veľkou výzvou pre vládu v nasledujúcich dvoch rokoch.

Podľa premiéra je štátny Sviatok práce jedným z najdôležitejších sviatkov, ktorý na Slovensku máme, dokonca dôležitejší ako prvomájová oslava vstupu Slovenska do Európskej únie spred desiatich rokov. "Preto ako predseda vlády a predseda sociálnej demokracie úplne prirodzene navštevujem podujatia na celom Slovensku. Aj dnes ich absolvujem viac. Chcem poďakovať ľuďom za to, čo robia, že vytvárajú hodnoty. A súčasne treba ľuďom povedať, čo vláda mieni robiť, aby tej práce bolo na Slovensku podstatne viac. A bez ohľadu na to, či budem vo vláde alebo budem v opozícii, tento sviatok si vždy budem vážiť a vždy budem počas 1. mája brázdiť celé Slovensko,“ povedal Fico niekoľkým stovkám odborárov na prvomájových oslavách v Žiline.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Robert Fico