Top manažéri fondov mali top zárobky, 25 z nich spolu 21 miliárd USD

Dvadsaťpäť najlepšie platených manažérov hedgeových fondov na svete si vlani odnieslo domov dohromady 21,1 miliardy dolárov, o polovicu viac ako v predošlom roku. Napísal to v utorok magazín Institutional Investor's Alpha.

07.05.2014 08:01
debata (1)

Hedgeové fondy obchodujú s obrovskými sumami. Drobným investorom sú pre vyššie riziko a ďalším prekážkam prakticky neprístupné. Z hľadiska príjmov bol pre ich top manažérov minulý rok jedným z najlepších od finančnej krízy, napísal denník Financial Times.

Najlepšie plateným manažérom hedgeových fondov na svete druhý rok po sebe zostal David Tepper, zakladateľ amerického hedžového fondu Appaloosa Management. Potom, čo stavil na oživenie amerického leteckého priemyslu, si domov priniesol 3,5 miliardy dolárov.

Druhé miesto obsadil Steven Cohen, zakladateľ fondu SAC Capital, s 2,4 miliardami dolárov. Jeho firma však vlani musela zaplatiť rekordnú pokutu 1,8 miliardy dolárov v rámci dohody o urovnaní žalôb zo zneužívania neverejných informácií. Známy finančník Cohen osobne obvinený nebol. Americká Komisia pre cenné papiere a burzy ho však v civilnom konaní obvinila, že nedokázal nepovoleným praktikám vo svojej firme zabrániť.

SAC sa v nedávnej dobe premenovala na Point72 Asset Management a funguje ako fond pre správu rodinného majetku. Podľa marcovej správy denníka Wall Street Journal bude spravovať prevažne Cohenove osobné imanie zhruba vo výške osem miliárd dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #fond