Zvýšenie minimálnej mzdy je hazard, tvrdia zamestnávatelia

Ak sa podľa AZZZ neznížia celkové náklady a superhrubá mzda, tak je zvyšovanie minimálnej mzdy absolútny hazard.

27.05.2014 09:27
debata (38)

Zamestnávatelia združení v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ SR) vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu nepovažujú zvýšenie minimálnej mzdy na odborármi navrhovanú sumu 400 eur za dobrý krok. Ak sa podľa AZZZ neznížia celkové náklady a superhrubá mzda, tak je zvyšovanie minimálnej mzdy absolútny hazard.

"Spôsobilo by to totiž ďalšie prehĺbenie krízy, zvýšenie nezamestnanosti a prepúšťanie práve nízkopríjmových zamestnancov, ktorých má tento návrh zámer chrániť,“ povedal prezident AZZZ SR Rastislav Machunka.

AZZZ SR podporuje otvorenie diskusie, ktorú naznačil minister práce Ján Richter, o zvýšení čistej mzdy nízkopríjmových zamestnancov pri nezvyšovaní resp. znížení nákladov ceny práce pre zamestnávateľov, alebo znížením odvodov pre túto skupinu zamestnancov. Tento zámer by podľa zamestnávateľov mohol zvýšiť motiváciu zamestnávateľov vytvárať nové pracovné miesta pre túto skupinu zamestnancov a znížiť tak počet nezamestnaných. „Zamestnávatelia dlhodobo volajú po tom, aby sa znížilo odvodové zaťaženie pre nízkopríjmové skupiny. Ak zníženie tohto odvodového zaťaženia prinesie vyšší disponibilný príjem pre týchto ľudí, tak to samozrejme vítame, a v tomto kontexte nemáme problém ani so zvýšením ich príjmu, pretože to bude viesť k zvýšenej spotrebe, čo v konečnom dôsledku zvýši daňové príjmy pre štát, a zlepší HDP,“ dodal Machunka.

Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) žiada zvýšiť minimálnu mzdu od začiatku budúceho roka zo súčasných 352 eur na 399,9 eura. Išlo by o nárast o 13,6 %. Ako ešte koncom apríla uviedol na tlačovej besede prezident KOZ Jozef Kollár, vďaka tomu by sa čistou minimálnou mzdou prekročila hranica chudoby na Slovensku, ktorá bola stanovená na rok 2012 vo výške 346,33 eura. „Zamestnanec, ktorý pracuje osem hodín, za svoju prácu nemôže mať menej ako je hranica chudoby,“ zdôraznil. Podľa Kollára je Slovensko jediná krajina v Európskej únii, ktorá má minimálnu mzdu po zohľadnení odvodov nižšiu ako je hranica chudoby.

Vláda má podľa premiéra Roberta Fica záujem na tom, aby sa minimálna mzda na Slovensku od začiatku budúceho roka výraznejšie zvýšila. „Za určitých podmienok si viem predstaviť, že pôjdeme ešte razantnejšie k nárastu minimálnej mzdy, ako sme to videli v predchádzajúcom roku,“ povedal Fico na minulotýždňovej tlačovej besede. Od začiatku tohto roka najnižšie zárobky stúpli o 4,2 %, resp. o 14,3 eura na 352 eur. „V minulom roku sme boli pri percentuálnom navýšení minimálnej mzdy skokanom roka v celej Európskej únii,“ povedal.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda