Reálne mzdy stúpli až o 4,2 percenta

Pracujúci si v tomto roku polepšili na výplatných páskach. Ich nominálne mzdy rástli podľa Štatistického úradu v prvom štvrťroku tohto roka tempom 4,1 percenta, čím si oproti vlaňajšku polepšili až o 1,6 percenta. Priemerná mzda zamestnanca sa za prvý štvrťrok tohto roka sa tak dostala na úroveň 821 eur.

06.06.2014 06:30
debata (20)

Fakt, že v tomto roku ceny v priemere nerastú, ovplyvnil aj vývoj reálnej mzdy. Tá sa medziročne zvýšila až o 4,2 percenta. Najviac si polepšili zamestnanci vo finančnom sektore, ktorých priemerný plat sa pohybuje až na úrovni 1 796 eur. Nasledovali pracovníci v IT a komunikačných spoločnostiach.

Od začiatku roka postupne klesá aj registrované nezamestnanosť. Tá klesla zo svojho maxima 14,8 percenta z januára 2013 k aprílu tohto roku už pod 13 percent. „Pracovný trh postupne zlepšuje svoj stav,“ komentuje štatistiky analytik VÚB banky Andrej Arady. „Zamestnanosť v ekonomike rástla v sezónne očistenej miere už tri kvartály po sebe, čím medziročne stúpol počet pracovných miest o 0,5 percenta, čo bol vôbec najvyšší rast za ostatné dva roky,“ doplnil Arady.

Tí, ktorí pracujú, si v tomto roku môžu preto dovoliť viac míňať v obchodoch. Ceny po januárovej stagnácii aktuálne už štvrtý mesiac po sebe mierne klesajú. S rastom príjmov domácností aj nominálnych miezd a zlepšujúcou sa spotrebiteľskou dôverou sú Slováci v porovnaní s minulými rokmi odvážnejší v spotrebe, pričom sa miera ich úspor znižuje.

„Pozitívnou správou je, že začala rásť spotreba domácností, medziročne o 3,4 percenta. Spotreba domácností je totiž základom každej ekonomiky, bez nej sa dá zaobísť iba veľmi ťažko. Preto je jej rast o viac ako tri percentá veľmi dobrou správou pre celú ekonomiku a značí, že situácia sa výrazne obracia k lepšiemu,“ hodnotí analytik Home Credit Michal Kozub.

Domáca ekonomika by podľa analytikov UniCredit Bank mala v tomto roku rásť o 3 percentá, čo je hranica, od ktorej sa v hospodárstve tvoria nové pracovné miesta. Ekonomiku by mala byť ťahaná smerom nahor oživujúcim sa domácim dopytom, ale aj zlepšujúcou sa situáciou v ostatných okolitých krajinách, čím sa zlepší export Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda