Absolventi stredných škôl i VŠ musia riešiť zdravotné poistenie

Študenti, ktorí končia strednú či vysokú školu, by nemali zabudnúť na ohlasovacie povinnosti.

08.06.2014 18:50
debata

Svojej zdravotnej poisťovni musia oznámiť, kto za nich bude ďalej platiť odvody. Za absolventa strednej školy platí štát poistné najdlhšie do skončenia letných prázdnin, a teda do 31 augusta. Tento termín pre neho platí len v prípade, že nemá zamestnanie, prípadne nepodniká. Od začiatku septembra absolvent, ktorý sa neprihlási na úrade práce, nezamestná sa, nezačne podnikať, alebo nepokračuje v štúdiu, je povinný si platiť poistné sám.

Absolvent vysokej školy výhodu ostatných prázdnin nemá. Posledný deň, kedy za neho štát zaplatí odvody, je deň štátnej záverečnej skúšky. Od nasledujúceho dňa si poistné hradí sám. V prípade, že sa však chce vyhnúť plateniu odvodov, no nemá prácu, prípadne sa nepustil do doktorandského štúdia, musí sa rovnako ako jeho mladší kolega zo strednej školy, prihlásiť na úrad práce a zostane tak naďalej poistencom štátu.

„Ak sa absolvent strednej alebo vysokej školy zaeviduje na úrade práce, nemusí zdravotnej poisťovni nič nahlasovať, naďalej platí zaňho poistné štát,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Ravingerová. Ak absolvent dostane prácu, oznamovaciu povinnosť za neho splní jeho zamestnávateľ.

Všetky zmeny sú tieto osoby povinné ohlásiť príslušnej zdravotnej poisťovni do 8 dní od ich vzniku.

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zdravotná poisťovňa #štúdium