Firmy nevedia nájsť vhodných ľudí

Najviac pracovných príležitostí sa najbližšie tri mesiace črtá v automobilovom, elektrotechnickom a strojárskom priemysle. Podľa prieskumu od spoločnosti Manpower plánuje v spracovateľskom priemysle prijímať nových ľudí každá piata firma.

17.06.2014 00:00
debata (11)

V domácej ekonomike sa tak v priebehu roka 2014 vytvorí až 15–tisíc nových pracovných miest. Firmy by vedeli ponúknuť nezamestnaným ešte viac práce, ak by uchádzači o zamestnanie spĺňali potrebnú kvalifikáciu.

„Problém s obsadením voľných pracovných miest má na Slovensku až 22 percent firiem,“ povedala Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika. Zistenie vyplýva z prieskumu uskutočneného medzi 750 domácimi podnikmi. „Na trhu chýbajú predovšetkým ľudia s technickým vzdelaním. Remeselníci, mechanici, obchodníci či pracovníci informačných technológií sa už tradične dostávajú do prvej desiatky rebríčka pozícií, na ktoré firmy najhoršie hľadajú vhodných kandidátov,“ pokračovala Rezlerová.

Firmám tak nezostáva nič iné, ako začať na vlastné náklady vzdelávať zamestnancov. V septembri 2013 napríklad bratislavská automobilka Volkswagen otvorila pre 24 mladých ľudí rekvalifikačný vzdelávací program s názvom Mechatronik.

„V centre duálneho vzdelávania sme sa aktuálne rozhodli vytvoriť ďalšie dva odbory: Elektrotechnik automatizačnej techniky a Priemyselný mechanik. Po započítaní mechatronikov tak momentálne hľadáme 50 absolventov stredných technických škôl,“ povedal Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu Slovakia. Mladí ľudia tak priamo v závode získajú vzdelanie potrebné pre prácu v automobilke. Dvojročné kvalifi kačné programy nadväzujú na nemecký systém duálneho vzdelávania a 80 percent výučby tvorí prax v špecializovaných laboratóriách.

Problémy s nedostatočným praktickým vzdelaním absolventov majú aj firmy pôsobiace mimo priemyslu. Napríklad čoraz viac majiteľov reštaurácií si nemôže dovoliť maturantov z hotelových akadémií poslať hneď po nástupe do práce obsluhovať zákazníkov.

„Nových zamestnancov na všetkých pozíciách zaškoľujeme a dovzdelávame podľa aktuálnych potrieb, často aj v súčinnosti s našimi špičkovými dodávateľmi, ako je napríklad vinárstvo Elesko či Heineken,“ povedal Peter Štecko, majiteľ Medusa Group. Sieť reštaurácií vzdeláva nových barmanov v rôznych technikách čapovania piva.

Nastupujúci kuchári sú zaškoľovaní priamo v reštauráciách a centrála v priebehu roka organizuje odborné kurzy s praktickými ukážkami prípravy jedál priamo od šéfk uchárov. V rebríčku spoločnosti Manpower sú zamestnanci reštaurácií a hotelov ôsmou najhoršie obnoviteľnou pozíciou. Negatívne prvenstvo si už pár rokov po sebe držia remeselníci.

„Firmy pôsobiace v automobilovom priemysle dnes zúfalo hľadajú obrábačov kovov. Takýchto špecialistov na Slovensku jednoducho niet,“ skonštatoval Jaroslav Holeček, prezident Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku. Podobne pre stavebné firmy je napriek kríze takmer nemožné nájsť dostatok kvalitných murárov.

„Pre mnohých ľudí môže byť prekvapením, že slovenské školy majú problém nájsť dostatok učiteľov v časoch, keď tisícky absolventov každý rok získajú diplomy s pedagogickým vzdelaním,“ priblížil Martin Miklánek, regionálny manažér Manpower Slovakia.

Hlavným problémom súpodľa neho nízke nástupne platy, za ktoré by mladí muži nevedeli uživiť svoje rodiny. Podobne aj mladé ženy berú učiteľstvo ako poslednú kariérnu možnosť.

„Na budúci rok skončím kombináciu história a anglický jazyk. Keďže platy v školstve sú veľmi nízke, najprv si budem hľadať prácu vo firmách požadujúcich dobré ovládanie anglického jazyka a možnosť učiť sú moje zadné vrátka pre prípad, že by mi nič iné nevyšlo,“ uzavrela Katarína Hrudková z Nitry. Nástupný plat učiteľa na základnej škole je asi 580 eur, kým v priemysle sú platy okolo 900 eur.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel