Práca pribúda, dobré časy to však ešte nie sú

Ľudia by sa v tomto roku nemali obávať straty práce. Naopak, nezamestnaní budú mať väčšie šance si reálne nejakú prácu nájsť.

19.06.2014 06:30
debata (16)

V tomto roku by podľa najnovšej makroprognózy ministerstva financií malo pribudnúť medziročne 12–tisíc nových pracovných miest, najviac v priemyselnom odvetví. Trh práce sa však zatiaľ len pomaly dostáva do stavu spred krízy, keď miera nezamestnanosti nedosahovala ani úroveň 10 percent.

Prácu by malo mať tento rok asi 2,342 milióna zamestnancov a živnostníkov. V roku 2008, v závere ktorého štartovala kríza, siahala zamestnanosť k takmer 2,4 miliónu. Tento stav rezort financií očakáva až v roku 2017.

zväčšiť
ekonomika, vývoj 2014, graf

Samotní zamestnávatelia sú nateraz optimistickí. Podľa prieskumu spoločnosti Manpower plánuje v spracovateľskom priemysle prijímať nových ľudí každá piata firma. Národná banka Slovenska zase tvrdí, že v domácej ekonomike sa do konca roka vytvorí až 15–tisíc nových pracovných miest. Ekonomike sa začína dariť najmä z dôvodu zlepšovania ekonomickej situácie krajín, do ktorých vyváža svoje výrobky. Viac sa osmelili aj ľudia v nakupovaní, čo zvyšuje príjmy štátu z dane z pridanej hodnoty.

„Druhý vrchol krízy máme definitívne za sebou. Naša ekonomika silnie, trh práce rastie, reálne mzdy, to znamená životná úroveň, bude na Slovensku rásť v tomto roku najrýchlejšie od roku 2008,“ reagoval včera na zverejnenú prognózu minister financií Peter Kažimír.

Po makroprognóze príde rezort financií onedlho s daňovou prognózou, ktorá by mohla indikovať lepší výber daní. Aj na základne tejto analýzy chce premiér Robert Fico na sneme strany 28. júna stanoviť priority na zvyšné dva vládne roky. Premiér počíta so znížením cien plynu, aj keď to môže byť na úkor štátnej kasy, keďže štátny SPP predáva plyn so stratou. Zvyšovať sa tiež majú vianočné penzie a hore môže ísť minimálna mzda.

Domáca ekonomika má rásť tempom 2,4 percenta. Tento rast pritom v minulosti nestačil na vytváranie nových pracovných miest. „Slovensko prekonalo veľmi dynamické obdobie rastu produktivity práce najmä pred rokom 2008, ale aj roky po tom. Preto sme očakávali, že rast zamestnanosti nastane aj v prípade menej dynamického rastu hrubého domáceho produktu,“ hovorí analytik Tatra banky Boris Fojtík.

V ďalšom roku má slovenské hospodárstvo rásť trojpercentným tempom, v ďalších dvoch rokoch by sa rast mal posunúť na hranicu 3,5 percenta. Miera nezamestnanosti v krajine by tak mala klesať z vlaňajších 14,2 percenta na tohtoročných 13,7 percenta. Radovan Ďurana, analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií INESS, však tvrdí, že v dôsledku krízy, ale aj viacerých opatrení súčasnej vlády sa veľa pracovných miest zrušilo. Vláda naopak tvrdí, že nové pracovné miesta tvorí. Slovensko ale v rámci OECD patrí ku krajinám s najvyššou nezamestnanosťou mládeže. V apríli sa zvýšila o 0,2 percentu­álneho bodu, na 32,9 percenta. Pre porovnanie v Grécku bola vo februári nezamestnanosť mládeže 56,9 percenta. Ľudia sa v tomto roku viac osmeľujú v obchodoch. Tí, ktorí majú prácu, si totiž môžu dovoliť viac, keďže mzdy rastú, a ceny v obchodoch, naopak, zostávajú na rovnakej úrovni. Reálne mzdy by podľa odhadov rezortu financií mali v tomto roku stúpnuť o 2,8 percenta, v budúcom roku o 1,7 percenta. Väčšia ochota bežných ľudí míňať na nákupy nielen potravín, ale aj vecí dlhodobejšej spotreby sa už pritom počas prvých tohtoročných mesiacov pomaly začína prejavovať na opätovnom raste cien. Tie za posledné štyri mesiace tohto roka klesali. Kým inflácia v apríli podľa Štatistického úradu dosiahla historické dno na úrovni –0,2 percenta, v máji sa o také isté číslo posunula smerom nahor.

„V tomto roku Slovensko fakticky ešte nezažilo infláciu. Vo výsledku by to mohlo podporovať spotrebiteľský dopyt, pretože vďaka stabilným cenám a zároveň rastúcim platom rastie aj kúpyschopnosť obyvateľstva. Podporuje to nielen obchod, ale aj celú ekonomiku,“ vysvetľuje analytik Home Credit Michal Kozub.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie