Čína zníži platy šéfom veľkých štátnych firiem

Čína zníži platy vedúcim pracovníkom veľkých firiem, ktoré sú vo vlastníctve štátu.

30.08.2014 09:25
debata (3)

Tento krok schválil vrcholný orgán komunistickej strany, rozhodnutie je podľa neho súčasťou reformy zameranej na zmiernenie rastúcej príjmovej nerovnosti.

Vyhlásenie politbyra však podľa agentúry Nová Čína neobsahovalo žiadne konkrétne informácie o rozsahu zníženia platov.

Vláda podľa oznámenia politbyra upraví „prehnane vysoké príjmy“ a zmierni rozdiely v platoch medzi rôznymi sektormi, aby zabezpečila „sociálnu rovnosť a spravodlivosť“. Zavedený bude aj strop pre výdavky manažérov, obmedzí sa využívania služobných vozidiel, kancelárií, školení, obchodných recepcií a domácich i zahraničných služobných ciest. Vedúci pracovníci ani nebudú mať možnosť zaplatiť členstvo v spolkoch z verejných zdrojov.

Reforma podľa čínskych médií poslúži ako „šablóna“ pre štátne firmy, ktoré vlastnia miestne vlády. Avizovaný krok je zrejme súčasťou protikorupčného ťaženia prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý úplatkárstvo považuje za hrozbu pre prežitie strany.

V Číne existujú tisícky firiem, ktoré vlastní vláda štátu alebo provinčné či miestne vlády. Viac ako stovka spoločností je priamo spravovaná centrálnym úradom a tvorí chrbticu ekonomiky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #mzda #Čína