Slováci pracujú najviac z celej Európy, tvrdí odborársky šéf

Podľa šéfa OZ KOVO Emila Machynu ľudia na Slovensku pracujú najviac z celej Európy.

07.10.2014 20:42
debata (38)

Približne dve stovky odborárov Odborového zväzu KOVO pochodovali v utorok Žilinou za dôstojnú prácu. Pripojili sa tak k odborom na celom svete, ktoré v rámci Svetového dňa za dôstojnú prácu organizujú rôzne happeningové akcie a snažia sa poukázať na zvyšujúci sa podiel prekérnych zamestnaní, teda neštandardných, neistých a rizikových foriem zamestnania. Podľa šéfa OZ KOVO Emila Machynu ľudia na Slovensku pracujú najviac z celej Európy.

"Dnes máme na Slovensku najviac nadčasov v celej Európe, 176 nadčasových hodín na jedného zamestnanca, čo je prakticky o jeden mesiac navyše. A to sú len tie, ktoré sú vykázané. Máme najviac ľudí, ktorí robia v nepretržitej prevádzke a ktorí robia v soboty a nedele. Toto nie je kvalita života a toto nie je sloboda,“ povedal Machyna.

Podľa neho sa dnes hovorí len o podnikateľskom prostredí – ako treba vytvoriť lepšie podmienky a ako znížiť dane, aby bolo viac práce a väčšia flexibilita.

"Dnes sa všetko skrýva za flexibilitu, ktorá je zaklínadlom na zlepšenie ekonomiky. Za flexibilitu skrývame to, že musíme zaplatiť dlhy za banky a skrachované firmy a za všetko to, čo robí chamtivosť tých, ktorí nemajú absolútne žiadny kúsok pokory,“ povedal odborárom z tribúny na Mariánskom námestí v Žiline.

Podľa prezidenta Konfederácia odborových zväzov SR Jozefa Kollára až polovica zamestnaní na Slovensku nerešpektuje Zákonník práce.

"Každoročne stúpa aj počet priestupkov zamestnávateľov voči Zákonníku práce. Len v rámci inšpekcie práce bolo v roku 2012 zistených 7 075 porušení a v roku 2013 už 8 695. To znamená o 1 620 porušení viac a to sú len tie, ktoré boli odhalené. Zneužívanie agentúrneho zamestnávania, fingovanie obchodných vzťahov a ďalšie podobné praktiky menia pracujúcich na novodobých otrokov,“ povedal na žilinskom pochode odborárov za dôstojnú prácu Kollár.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Odbory #zemestnanie