Projekty môžu nájsť prácu desaťtisícom ľudí

Aj keď nezamestnanosť je na Slovensku všeobecne stále vysoká, osobitne vážne sa dotýka troch skupín: mladých do 29 rokov, ľudí po päťdesiatke a dlhodobo nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako rok. Tie sa navyše často prekrývajú, mnohí mladí pred tridsiatkou ešte nikdy nepracovali, podobne starší dlhou nečinnosťou stratili pracovné návyky. Vláda sa cielene zameriava na každú z týchto kategórií a robí opatrenia a projekty, ktoré im dávajú šance uplatniť sa na pracovnom trhu.

19.11.2014 06:00
počítač, tablet, porada Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď nezamestnanosť je na Slovensku všeobecne stále vysoká, osobitne vážne sa dotýka troch skupín: mladých do 29 rokov, ľudí po päťdesiatke a dlhodobo nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako rok. Tie sa navyše často prekrývajú, mnohí mladí pred tridsiatkou ešte nikdy nepracovali, podobne starší dlhou nečinnosťou stratili pracovné návyky. Vláda sa cielene zameriava na každú z týchto kategórií a robí opatrenia a projekty, ktoré im dávajú šance uplatniť sa na pracovnom trhu.

O tom, že fungujú, svedčí aj fakt, že nezamestnaných už niekoľko mesiacov po sebe ubúda. Miera evidovanej nezamestnanosti z nedávnych viac ako 14 percent poklesla už na septembrových 12,4 percenta. Minister práce Ján Richter sa zaviazal, že do konca volebného obdobia ju zníži na 11,8 percenta, čo bol vlaňajší priemer v štátoch EÚ.

„Vytvárať pracovné miesta musia najmä ekonomické rezorty, školská reforma by zase mala zabezpečiť prepojenie vzdelávania s potrebami pracovného trhu,“ pripomína Richter. Podľa ekonómov však prirodzený rýchlejší nárast počtu pracovných miest možno očakávať až pri minimálne trojpercentnom raste národného hospodárstva, čo v súčasnosti nie je splnené. Ministerstvo práce tak v rámci svojich kompetencií pomáha nepriaznivý stav aspoň čiastočne zmierniť projektmi zamestnanosti a ďalšími nástrojmi, na ktoré využíva najmä zdroje z eurofondov.

Milióny nezamestnaných mladých sú problémom celej Európy. Na Slovensku si momentálne z vekovej skupiny do 29 rokov hľadá robotu okolo 120-tisíc ľudí. Vďaka projektom, ktoré sa na podporu ich zamestnávania realizovali od roku 2012, si doteraz už takmer 13-tisíc dlhodobejšiu prácu aj našlo. Na základe výzvy Európskej komisie na prijatie opatrení proti nezamestnanosti mladých chce pre nich sociálny rezort na budúci rok vytvoriť ďalších asi 6¤400, v roku 2016 necelých 8¤300 a v roku 2017 zhruba 8¤600 miest. Zamestnať či preškoliť ich mu má pomôcť 200 miliónov eur, z ktorých podstatnú časť získa krajina z eurofondov.

Ešte väčším strašiakom je v podmienkach Slovenska dlhodobá nezamestnanosť, ktorá sa najviac týka ľudí sociálne odkázaných a s nízkou kvalifikáciou. Z celkového počtu vyše 370-tisíc v súčasnosti evidovaných nezamestnaných zhruba každý druhý nepracuje vyše roka, viac ako 50-tisíc už najmenej štyri roky.

Vďaka ďalším projektom ministerstva sa však za ostatných osem mesiacov podarilo okolo 8-tisíc z nich zamestnať. Tento trend by minister rád udržal, napríklad prostredníctvom príspevku na zamestnávanie znevýhodnených uchádzačov o prácu pre zamestnávateľov, ktorí sú ochotní vytvárať pracovné miesta a udržať ich aj po skončení dotácie. Výška príspevku závisí od regiónu, čím je v ňom viac nezamestnaných, tým je vyšší. Znevýhodnenou kategóriou sú pritom popri dlhodobo nezamestnaných aj mladí a ľudia bez práce nad 50 rokov, ktorých je aktuálne vyše 91-tisíc.

Asi 10-tisíc dlhodobo nezamestnaných do 40 rokov by si tiež mohlo čoskoro nájsť prácu vďaka projektu „Späť do školy“. Úrady práce dnes evidujú asi 112-tisíc mladých, ktorí majú ukončenú len základnú školu, a 22-tisíc, ktorí nemajú ani toto vzdelanie. „Nejdeme im pripraviť bežnú rekvalifikáciu, ale dlhodobé vzdelávanie, ktorého výsledkom by mal byť výučný list po klasickom absolvovaní školy,“ zdôrazňuje Richter. Z európskych zdrojov by na tento projekt malo prísť 25 miliónov eur.

Ľudia žijúci z dávok v hmotnej núdzi získajú od januára vyššiu motiváciu zamestnať sa aj vďaka možnosti dlhšie poberať popri mzde aj osobitný štátny príspevok, prvý polrok vo výške 126,14 eura mesačne a ďalší polrok v polovičnej sume. Minister si vďaka tejto zákonnej úprave sľubuje zamestnať aspoň 10-tisíc nekvalifikova­ných osôb.

Veľkým problémom Slovenska je aj kumulácia nezamestnanosti v chudobných regiónoch. Migrovať za prácou uchádzačom pomáha niekoľko nástrojov, ktoré zakotvuje zákon o službách zamestnanosti. O príspevky na podporu pracovnej mobility v rámci územia Slovenska môžu žiadať na úradoch práce. Pravdou však je, že prideľované sumy zďaleka nestačia napríklad na pokrytie nákladov na presťahovanie do bohatšieho regiónu a aj finančných zdrojov na poskytovanie príspevkov je málo.

Zvýšiť úroveň vnútroštátnej mobility by však mohla napríklad intenzívnejšia výstavba nájomných bytov, komplexnejšie prepojené služby na vyhľadávanie a sprostredkovanie zamestnania.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #nezamestnanosť mladých #Slovensko v Európe