Programovanie je dnes konkurenčná výhoda podobne ako cudzie jazyky

Prispieť k väčšej istote, že budete konkurencieschopní a neskončíte bez práce a peňazí môže programovanie.

26.11.2014 14:00
debata (11)

Ak chcete vedieť to, čo iní nevedia a využiť to vo svoj prospech, byť samostatný a kreatívny, naučte sa programovať. V dnešnej dobe je to konkurenčná výhoda podobne ako cudzie jazyky.

Skutočnosť, že do roku 2020 bude podľa Európskej komisie v EÚ pravdepodobne chýbať 900.000 IT profesionálov, bezpochyby nie je jedinou motiváciou, prečo do toho ísť. Ak vie človek programovať, môže jednoducho zrealizovať akýkoľvek nápad a venovať sa svojim záľubám. Získa tým slobodu a neobmedzené možnosti. Môže vymyslieť novú webovú stránku, naprogramovať aplikáciu, alebo pozdvihnúť svoje podnikanie na vyššiu úroveň. Navyše nebude obmedzený lokálnym trhom, ale vďaka internetu jednoduchšie osloví milióny ľudí na celom svete.

Dokončí ich len tretina

„Vysoké školy chrlia absolventov, z ktorých tretina ostáva doma, pretože na trhu nie je pre nich práca. Naučiť sa programovať znamená ovládať univerzálny jazyk, ktorý môžu využiť rovnako doma aj v zahraničí alebo pri realizácii vlastných projektov. Znalosť programovania dáva slobodu a možnosť uplatniť sa na trhu práce,“ hovorí Radovan Debnár, spoluzakladateľ vzdelávacieho konceptu Learn2Code, ktorý je zameraný na výučbu digitálnych zručností.

Ak ste už rozmýšľali nad rozhodnutím vyskúšať kurz programovania, zvážte či vyskúšate tie pod vedením lektora alebo online. Zaujímavým ukazovateľom je, že online kurzy programovania známeho vzdelávacieho webu Codecademy nikdy nedokončí až 72 % jeho študentov. V čom tkvie príčina nízkej úspešnosti tohto typu učenia?

Študentom online kurzov totiž chýba lektor, na ktorého by sa mohli obrátiť, keď niečomu nerozumejú. Poradiť sa nemôžu ani so spolužiakmi – pretože žiadnych „hmotných“ nemajú. „Ak aj dostávajú domáce úlohy, často si ich nerobia. Pri našich kurzoch vedených lektorom ich k tomu nútime a vďaka štatistikám vo webovej aplikácii vieme, kto zadanie odovzdal, a kto nie,“ priblížil Debnár.

Pod drobnohľadom lektora

Naopak, kurzy vedené lektorom poskytujú maximálnu podporu z jeho strany. Kvalitný lektor prispôsobí tempo skupine. „Účastník sa môže opýtať na čokoľvek, čomu nerozumie, a to buď priamo v triede, alebo to môže kedykoľvek konzultovať s lektorom osobne, mailom či cez Skype,“ doplnil Debnár. Študentom pomáha aj prítomnosť podobne motivovaných spolužiakov. Domáce úlohy sa kontrolujú vždy na začiatku hodiny a samozrejmosťou je ukážka vzorového riešenia.

Viacerí čo sa skúšali učiť programovať individuálne potvrdia, že to je veľmi zložité. Dá sa to, avšak je na nezaplatenie, ak máte spätnú väzbu pri chybách. Tých je v začiatkoch dosť.

Okrem Codecademy programovacie online kurzy ponúka aj Team Tree House, a to od HTML až po aplikácie na iOS zariadenia. V škole programovania Learn2Code vám vysvetlia všetko po slovensky s lektormi. Robili aj workshop programovania pre ženy ako prví na Slovensku. Ich trojmesačné kurzy pre začiatočníkov sú vedené lektormi z praxe.

Je dôležité, aby kurzy boli orientované prakticky. „Ku každej téme je vypracovaných niekoľko cvičení a na záver kurzu študent odovzdáva finálny projekt. Inštruktori majú v odbore dlhodobú prax a prinášajú cenné know-how z reálnych projektov. Od marca 2013 sme vyškolili viac ako sto ľudí, s úspešnosťou ukončenia na úrovni 95 percent“, konštatuje Debnár.

Programovanie je trendom

Pod programátorom sme si kedysi predstavili zarasteného chlapíka s dlhými vlasmi a veľkými okuliarmi, ktorý zhrbený sedí celý deň za monitorom. V dnešnej dobe to je skôr výnimka a na to, aby sa stal z niekoho dobrý programátor sú potrebné aj komunikačné zručnosti, empatia a práca v tíme.

A hoci je dnes programovanie považované za prevažne mužskú doménu, čoraz viac mu začínajú holdovať aj ženy. Pri učení sú totiž trpezlivé a vytrvalé a na riešenia sa pozerajú z iných uhlov ako muži. Preniknúť do tajov „kódovania“ sa im oplatí určite aspoň preto, aby sa etablovali aj v zväčša mužských kolektívoch. Dievčatá si budú môcť programovanie vyskúšať už 5 – 6. decembra bratislavskom Impacthube v rámci medzinárodného workshopu Rails Girls, ktorý počas roka rotuje po Európe (každý víkend v inom meste) a popularizuje programovanie medzi nežnejším pokolením. Viac informácií záujemkyne nájdu na www.railsgirls.com/bratislava.

Konečne sa už aj v tomto dosť mužskom svete začínajú objavovať aj ženy, ktoré do tohto sveta prinášajú svoj pohľad, skúsenosti, IT know how a veľakrát aj harmóniu na pracovisko.

Ako konštatuje Lucia Stěllerová, riaditeľka firmy Stell+ERP, dôležitý fakt aj je, že v tomto odvetví je takmer nulová nezamestnanosť. „V IT svete sú skúsení odborníci takmer vždy zahŕňaní pracovnými ponukami. Základné pravidlo platí, čím dlhšie, intenzívnejšie sa venujete jednej oblasti, dostanete svoje znalosti na vysokú úroveň a stávate sa tak špecialistom na danú oblasť.“

Ako sa delí IT svet?

1. Technická časť

Sem radíme všetky pozície zaoberajúce sa vývojom, výskumom a kompletnou technickou a technologickou časťou. Patria sem povolania ako programátori, sieťoví inžinieri, IT a SOFT architekti, bezpečnostní experit, infraštruktúrni špecialisti, matematicko – fyzikálni výskumníci.

2. Biznisová, funkčná časť IT

Sem sa zaraďujú všetky pozície súvisiace s využívaním navrhnutých technologických a technických riešení praxi. Patria sem povolania ako napríklad IT projektový manažér, IT bizniás analytik, IT produktový špecialista, IT konzultant pre jednotlivé softvérové riešenie ako napríklad SAP, Oracle, Microsoft apod.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #IT #zamestnanie