Podpísali kolektívnu zmluvu, platy štátnych a verejných zamestnancov stúpnu

Zástupcovia zamestnancov vo verejnej a štátnej službe v stredu so zástupcami zamestnávateľov podpísali dve kolektívne zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) na rok 2015. Ako pred podpisom zmlúv uviedol vedúci Úrady vlády SR Igor Federič, platy vzrastú približne 380 tisíc zamestnancom v štátnej a verejnej službe od začiatku budúceho roka o 1,5 % a od júla budúceho roka o ďalšie 1 %.

10.12.2014 17:51
debata (1)

Platové tarify pedagogických zamestnancov sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 5 %. Všetky tieto nároky budú vo výške približne 100 miliónov eur. „Ľudia si zaslúžia mať úžitok z dobrej kondície, do ktorej sa Slovensko vďaka ozdravovaniu verejných financií a zrýchľujúcej sa ekonomike dostalo,“ uviedol Federič.

Prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár hovorí, že podpis KZVS je výsledkom kompromisu všetkých zainteresovaných strán. „Ešte stále sme v období, kedy je konsolidácia štátneho rozpočtu, snažíme sa udržať istý deficit a aj napriek tomu, že sme mali trošku väčšie očakávania, museli sme zvážiť reálne možnosti a pristúpiť k návrhom, ku ktorým sme dospeli niekoľkými kolami kolektívneho vyjednávania,“ skonštatoval Kollár.

Samotné kolektívne zmluvy na rok 2015 majú zachovať platné sociálne benefity pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ako je týždeň dovolenky a jedno odchodné navyše, skrátenie pracovného času o 0,5 hodiny denne, či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera.

Signatármi kolektívnych zmlúv sú splnomocnení zástupcovia zamestnávateľov, reprezentovaní vládou SR, Združením miest a obcí Slovenska a predstaviteľmi samosprávnych krajov, a zástupcovia zamestnancov, reprezentovaní Konfederáciou odborových zväzov SR, Nezávislými kresťanskými odbormi Slovenska a Všeobecným slobodným odborovým zväzom.

Platové tarify štátnych zamestnancov od 1. januára tohto roka stúpli o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému dátumu vzrástli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov sa od začiatku tohto roka zvýšili o 5 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat