Práca na Slovensku bude, ale najmä pre vzdelaných

Slovensko má priaznivú prognózu celkovej zamestnanosti do roku 2020, a to najmä pre obyvateľov s vysokou úrovňou vzdelania. Uvádza sa to v národnej stratégii zamestnanosti Slovenska do roku 2020, ktorú vypracovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

12.12.2014 09:39
debata (25)

"Súčasne by mal byť evidentný úbytok pracovných príležitostí pre obyvateľstvo s nízkou a strednou úrovňou vzdelania,“ tvrdí ministerstvo práce. Ťažiskovým sektorom zamestnanosti na Slovensku v súčasnosti je a podľa prognózy aj v roku 2020 naďalej bude priemyselná výroba. Najvýraznejší pokles zamestnanosti je prognózovaný v sektore poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov.

"Vo všetkých sektoroch vrátane sektorov s očakávaným poklesom zamestnanosti je prognózovaný zvýšený dopyt po práci s vysokou úrovňou vzdelania,“ konštatuje sa v stratégii zamestnanosti. Aj vo všetkých hlavných triedach zamestnaní sa očakáva rast zamestnanosti osôb s vysokou úrovňou vzdelania. Z hľadiska profesie by mal byť aj v roku 2020 najvyšší počet osôb zamestnaných ako technici a odborní pracovníci. Vysoký podiel na celkovej zamestnanosti si udržia aj pracovníci v službách a obchode. Kvalifikovaní pracovníci v poľnohospodár­stve, lesníctve a rybárstve zaznamenajú podľa prognózy pokles zamestnanosti.

Počet nezamestnaných na Slovensku by mal do roku 2020 klesať. Podľa statického variantu, ktorý počíta so stagnáciou ekonomickej aktivity a relatívne nízkou zamestnanosťou, sa počet nezamestnaných do roku 2020 zníži približne o 25 tisíc. V optimálnom a strednom scenári, ktoré počítajú s nárastom ekonomickej aktivity a zamestnanosti na Slovensku, je očakávaný pokles nezamestnanosti väčší. "V strednom scenári sa počíta do roku 2020 s poklesom počtu nezamestnaných o približne 46 tisíc pod hranicu 320 tisíc a v optimálnom o 68 tisíc pod hranicu 290 tisíc osôb,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Najväčší pokles počtu nezamestnaných sa podľa prognózy do roku 2020 predpokladá v Banskobystrickom kraji a v Trenčianskom kraji. Najmenej sa má počet nezamestnaných znížiť v Prešovskom kraji a v Bratislavskom kra­ji.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanosť #VŠ