Platy učiteľom porastú. Dostanú aj odmeny?

Spolu 360–tisíc štátnych zamestnancov má istotu, že platy im od januára porastú. Vláda však od úradov zároveň požaduje, aby viac šetrili a zlučovali svoje činnosti. Ak sa im to nepodarí, verejní zamestnanci by to mohli pocítiť negatívne, a to v podobe škrtania odmien. Pripustil to pre Pravdu minister financií Peter Kažimír.

14.12.2014 06:00
debata (7)
zväčšiť Kolektívne zmluvy o zvyšovaní platov podpísali... Foto: Ivan Majerský, Pravda
platy, kolektívna zmluva Kolektívne zmluvy o zvyšovaní platov podpísali v stredu 10. decembra 2014 ministri, župani, primátori, starostovia a odborári.

Na Úrade vlády počas týždňa podpísali kolektívnu zmluvu, ktorá garantuje učiteľom od začiatku roka 2015 zvyšovanie platov o päť percent. Učiteľ s priemerným platom 850 eur v hrubom by si mal prilepšiť o 42 eur za mesiac.

Štátnym úradníkom, zamestnancom detských domovov, sestričkám v štátnych nemocniciach, hasičom či ďalším zamestnancom štátu stúpnu platy o 1,5 percenta od januára 2015 a k druhému zvyšovaniu príde od 1. júla 2015, keď sa mzdy zdvihnú o ďalšie jedno percento. V tomto prípade o 20 eur za mesiac by si mal prilepšiť úradník aktuálne zarábajúci 800 eur za mesiac.

Niektoré zložky si často počas roka prilepšujú aj cez odmeny, týka sa to najmä policajtov. Dohodnuté zvyšovanie miezd sa týka len tarifných platov štátnych zamestnancov. Výška odmien tak naďalej ostáva na finančných možnostiach jednotlivých úradov.

„Treba si uvedomiť, že žijeme v prostredí prebiehajúcej reformy verejnej správy, označovanej skratkou ESO, čo znamená, že každý rezort má predpísanú výdavkovú diétu. Ak nebude šéf niektorého z rezortov schopný zvládnuť predpísané šetrenie, môže sa stať, že nakoniec urobí škrty v mzdovej obálke odmien,“ upozornil minister financií Kažimír. Automatické škrtanie odmien však nepredpokladá.

Na dohodnuté zvyšovanie platov sa totiž v budúcoročnom rozpočte počíta so zvýšením výdavkov o 100 miliónov eur. „Máme dohodu, že rast platov štátnych zamestnancov nebude kompenzovaný znižovaním odmien,“ ubezpečil Slavomír Manga, hlavný vyjednávač Konfederácie odborových zväzov.

Komplikácie so zvyšovaním platov môžu mať samosprávy, ktoré napríklad podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť môžu v rozpočte na rok 2015 spôsobiť dieru v objeme 100 až 200 miliónov eur.

„Problém vidíme jedine v zaplatení originálnych kompetencií samospráv. Teda vo zvyšovaní platov učiteliek materských škôl, nepedagogických zamestnancov základných a materských škôl, školských klubov či centier voľného času,“ povedal Jozef Dvonč, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Dohodnuté zvyšovanie platov bude samosprávy podľa ich prepočtov stáť 30 miliónov eur. „Nakoniec sme sa dohodli, že to vykryjeme zo zvýšenia podielových daní o 1,5 percenta,“ pokračoval Dvonč.

Od budúceho roka príjmy samospráv z podielových daní stúpnu zo 67 na 68,5 percenta, čo obciam a mestám navyše prinesie 64,5 milióna eur. Samosprávy pre obavy zo zvládnutia dohodnutého zvyšovania platov lobovali, nech pod nich patriacim učiteľom vzrastú platy rovnako ako ostatným zamestnancom, teda o 2,5 percenta.

„Stále platí, že máme veľa slabo platených zamestnancov verejnej správy, čo je priestor na uskutočnenie zmien,“ uviedol Kažimír.

Súčasná vláda Roberta Fica sa doteraz nikdy neodhodlala k razantnejšiemu prepúšťaniu nadbytočných štátnych zamestnancov, ktorí by si navyše zrejme ťažšie hľadali miesto v súkromnom sektore.

Napríklad Národná banka Slovenska v budúcom roku počíta s vytvorením 15–tisíc nových pracovných miest. Prepustení štátni zamestnanci by tak pravdepodobne zvyšovali už dosť vysokú slovenskú nezamestnanosť. Aktuálne je na Slovensku bez práce takmer 376–tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda