Americký Amazon v Európe zamestnáva už 32-tisíc ľudí

Americký internetový obchod Amazon vlani v Európe vytvoril približne 6000 nových pracovných miest na trvalý úväzok a v celej Európskej únii už firma teraz zamestnáva asi 32 000 ľudí.

13.01.2015 10:02
Amazon Foto: ,
Sklad Amazonu v americkom Phoenixe
debata (6)

Nové miesta vznikli v logistických centrách, v zákazníckych službách, vo vývoji softvéru, riadení dodávok a dizajne. Rast počtu nových pracovných miest je pritom odpoveďou na rastúci dopyt.

„Sme stále vo fáze investícií a tešíme sa, že ďalšie miesta vytvoríme aj v roku 2015,“ povedal podľa agentúry Reuters Xavier Garambois, ktorý je v EÚ viceprezidentom Amazonu pre maloobchod.

Amazon vlani začal pri Prahe stavbu skladu, ktorý má byť dokončený v júli. Prácu by v ňom by malo nájsť 2000 stálych zamestnancov a do troch rokov od otvorenia ďalších až 3000 sezónnych pracovníkov. Ďalší sklad firma plánovala v Brne, ale kvôli prieťahom ohľadom územného plánu developer od zámeru ustúpil.

V Nemecku vlani Amazon vytvoril približne 1200 nových pracovných miest. Nemecko je pritom pre Amazon po Spojených štátoch druhým najväčším trhom, má tu okolo 10 000 stálych zamestnancov v skladoch a sezónne zamestná ďalších 10 000 ľudí.

V Nemecku bojuje Amazon sa sériou štrajkov kvôli mzdám a pracovným podmienkam. Odborový zväz Verdi od mája 2013 zorganizoval niekoľko štrajkov, aby donútil firmu zvýšiť mzdy v distribučných centrách. Amazon to však odmieta.

Koncom minulého roka firma otvorila tiež tri nové logistické centrá v západnom Poľsku. Majú zamestnať 5000 ľudí. Ďalšie logistické centrá v Európe má Amazon v Británii, Francúzsku a v Taliansku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Amazon