Pri Zákonníku práce poslanci prelomili Kiskove veto

Parlament opätovne v pôvodnom znení schválil novelu Zákonníka práce, ktorou sa od začiatku marca tohto roka sprísnia podmienky pre agentúrne zamestnávanie.

28.01.2015 12:29
debata (52)

Poslanci tak prelomili veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý vrátil novelu pracovného kódexu do parlamentu s návrhom neschváliť ju ako celok. Hlava štátu novele Zákonníka práce okrem iného vyčíta to, že neboli dostatočne vyhodnotené vplyvy schválených zmien na zamestnanosť a tvorbu pracovných miest. Pri vetovaní novely Zákonníka práce prezident zohľadnil aj stanovisko zamestnávateľov, ktorí sa obávajú, že schválený zákon im neprimerane zvýši náklady a zaťaží ich administratívu.

Novelou Zákonníka práce vláda Roberta Fica zavádza princíp spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka. Agentúrny zamestnanec musí mať totiž rovnaké mzdové podmienky ako interný zamestnanec, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. Ak sa zistí, že agentúrny zamestnanec nie je rovnako odmeňovaný, tak zodpovednosť za doplatenie rozdielu bude nielen na agentúre, ale aj na užívateľskom zamestnávateľovi.

Od začiatku marca tohto roka sa tiež zavedie prezumpcia dočasného pridelenia. Tá bude spočívať v tom, že ak výkon práce napĺňa všetky znaky agentúrneho zamestnávania, bude sa táto práca považovať za dočasné pridelenie zamestnanca užívateľskému zamestnávateľovi. Medzi tieto znaky bude patriť vykonávanie práce v užívateľskej firme s jej nástrojmi, v jej priestoroch, na pokyny pracovníka užívateľskej firmy a to, že obe firmy, ktoré uzavreli obchodnú zmluvu, majú rovnaký alebo podobný predmet podnikania.

Rezort práce a sociálnych vecí v novele pracovného kódexu zakazuje ďalšie dočasné prideľovanie zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia a stanovuje maximálnu dĺžku dočasného pridelenia u toho istého užívateľského zamestnávateľa. Dočasné pridelenie u toho istého zamestnávateľa bude trvať najviac dva roky s tým, že ho počas dvoch rokov možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac štyrikrát. Ak by toto obdobie malo trvať dlhšie, zamestnávateľ bude musieť agentúrneho pracovníka prijať ako interného zamestnanca.

Dočasné pridelenie agentúrneho zamestnanca nebude možné na vykonávanie prác, ktoré patria do štvrtej rizikovej kategórie. Ide o práce s najvyššou mierou zdravotného rizika. Na pracovnú cestu bude môcť zamestnanca počas dočasného pridelenia vyslať len jeho užívateľský zamestnávateľ, a nie agentúra dočasného zamestnávania. Ak agentúra uzatvorí so zamestnancom pracovný pomer na určitý čas, bude povinná určiť obdobie trvania tohto pracovného pomeru dátumom jeho skončenia. Z definície závislej práce sa vypustí jeden z jej znakov, ktorým je práca za mzdu alebo odmenu.

Parlament spolu so Zákonníkom práce novelizoval aj zákon o pedagogických zamestnancoch. Pracovný pomer na určitý čas bude možné s pedagogickým zamestnancom dohodnúť najkratšie do 31. augusta. Učitelia tak už nebudú cez letné prázdniny odchádzať na úrady práce.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #zákonník práce #Andrej Kiska