Ostrý štrajk v trnavskej automobilke môže byť v pondelok

Ostrý štrajk v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën sa začne v pondelok 29. júna o 6:00, ak sa odbory a vedenie podniku dovtedy nedohodnú na zvýšení platov zamestnancov. Informoval o tom podpredseda základnej organizácie OZ KOVO v automobilke Marek Vitek.

23.06.2015 15:20
debata (2)

Odbory sú podľa Viteka povinné oznámiť začiatok štrajku tri dni vopred. Písomné oznámenie termínu podľa neho nič nemení na tom, že obe strany budú ešte vo štvrtok pokračovať v rokovaniach.

Dôvodom sporu medzi odbormi a zamestnávateľom sú platy. Po dvoch rokoch zmrazených platov odborárski predáci požadujú ich zvýšenie. Predseda OZ KOVO v automobilke Milan Minárech v piatok počas pochodu zamestnancov mestom argumentoval tým, že dnes majú v Trnave najnižšie platy spomedzi troch automobiliek, ktoré sú na Slovensku, ako aj ziskom koncernu PSA. Výrobní pracovníci na linkách podľa odborárskych šéfov zarábajú mesačne 550 – 600 eur. Minárech pripustil, že štrajk je možné kedykoľvek odvrátiť, ak budú splnené požiadavky odborov.

Podľa hovorcu trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Petra Šveca je koncern už niekoľko rokov v strate, ktorú vlani prehĺbil na 7,5 miliardy eur. Trnavský závod je z jeho štruktúr jediný, v ktorom je povolené zvyšovanie tarifných miezd aj vyplácanie jednorazových prémií.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #PSA Peugeot Citroën #štrajk