Štát navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na 400 eur

Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje zvýšiť od začiatku budúceho roka minimálnu mzdu zo súčasných 380 eur na 400 eur. Išlo by o nárast o 5,26 %.

14.08.2015 10:58
debata (18)

Navrhované zvýšenie sumy minimálnej mzdy je podľa rezortu o 1,16 percen­tuálneho bodu vyššie, ako jej minimálny nárast, vyplývajúci z valorizačného mechanizmu úpravy sumy minimálnej mzdy podľa zákona o minimálnej mzde.

„Navrhnutý rýchlejší rast sumy minimálnej mzdy, ku ktorému sa zaviazala aj vláda Slovenskej republiky vo svojom programovom vyhlásení, ministerstvo považuje za zodpovedajúci relatívne priaznivej makroekonomickej situácii,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. O návrhu ministerstva práce na zvýšenie minimálnej mzdy na 400 eur by mala rokovať 24. augusta tohto roka Hospodárska a sociálna rada SR.

Sociálni partneri sa podľa ministerstva práce do zákonom ustanoveného termínu 15. júla tohto roka na sume mesačnej minimálnej mzdy na rok 2016 nedohodli. Republiková únia zamestnávateľov navrhla sociálnym partnerom upraviť sumu minimálnej mzdy na 399,00 eur, avšak vzhľadom na neprijatie návrhu zo strany Konfederácie odborových zväzov navrhuje minimálnu mzdu na rok 2016 nezvyšovať. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR navrhla sumu mesačnej minimálnej mzdy na rok 2016 nezvyšovať vzhľadom na vysoký počet dlhodobo nezamestnaných, nepriaznivý stav zamestnanosti v regiónoch a problémy absolventov a mladých ľudí s uplatnením sa na trhu práce. Konfederácia odborových zväzov SR navrhla zvýšiť mesačnú minimálnu mzdu od začiatku budúceho roka na 410 eur.

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 352 eur na 380 eur. Išlo o nárast o 7,95 %. Súčasne sa však od začiatku tohto roka zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur. Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, tak majú vyššiu čistú mzdu. Odpočítateľná položka na zdravotné odvody sa zaviedla práve vzhľadom na to, že minimálna mzda stúpla na 380 eur.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda