Práce bude pribúdať, vo firmách vládne optimizmus

Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na štvrtý štvrťrok tohto roka sú povzbudivé.

09.09.2015 11:20
debata (3)

Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 750 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v štvrtom kvartáli tohto roka očakáva 14 % opýtaných zamestnávateľov a 7 % ich pokles. V porovnaní s tretím štvrťrokom tohto roka sa tak čistý index trhu práce na Slovensku zhoršil o 5 percentuálnych bodov, medziročne je lepší o 5 percentuálnych bodov. Žiadne zmeny v počte pracovných síl v októbri až decembri tohto roka nepredpokladá 79 % zamestnávateľov.

„Je to silný optimizmus. Je to tendencia, ktorá kopíruje to, čo tu máme od začiatku roka,“ uviedla na tlačovej besede generálna riaditeľka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerová. Čistý index trhu práce na Slovensku je totiž počas celého tohto roka v kladných číslach. To, že čistý index trhu práce na štvrtý štvrťrok oproti tretiemu kvartálu klesol o 5 percentuálnych bodov, je podľa nej ovplyvnené sezónnosťou, keďže náborové plány zamestnávateľov ku koncu roka klesajú.

Zamestnávatelia v piatich z desiatich odvetví očakávajú vo štvrtom štvrťroku 2015 zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási spracovateľský priemysel, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 24 percentuálnych bodov prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Pozitívne vyhliadky sú aj v odvetví dopravy, skladovania a logistiky. V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, 13 percentuálnych bodov v prospech firiem s očakávaným prijímaním zamestnancov. Naopak, negatívny výhľad je v poľnohospodár­stve, poľovníctve, lesníctve a rybolove, kde percento subjektov s plánovaným znižovaním stavu zamestnancov je o 13 percentuálnych bodov vyššie ako percento subjektov, ktoré plánujú zamestnancov prijímať.

Najoptimistickejšie náborové plány na štvrtý štvrťrok tohto roka hlásia veľké spoločnosti s 250 a viac zamestnancami. Nárast počtu zamestnancov predpokladá 37 % veľkých firiem, kým znižovanie stavu pracovnej sily očakáva 6 % veľkých spoločností. Pesimistickí sú zamestnávatelia s počtom zamestnancov od 10 do 49, keďže 4 % z nich chcú počet zamestnancov zvýšiť a 7 % chce množstvo zamestnancov znižovať. Negatívny index trhu práce vykázali aj stredné firmy s 50 až 249 zamestnancami. V tejto kategórii chce 13 % firiem stav pracovnej sily zvýšiť a 14 % spoločností plánuje počet zamestnancov znížiť.

Zamestnávatelia sú pri výhľade na štvrtý štvrťrok tohto roka optimistickí v takmer všetkých regiónoch na Slovensku. Vedie západné Slovensko, kde je o 12 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. V Bratislave je percento subjektov s očakávaným prijímaním zamestnancov o 10 percentuálnych bodov vyššie ako percento zamestnávateľov plánujúcich prepúšťať zamestnancov. Na východnom Slovensku je o 4 percentuálne body viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí chcú zamestnancov prepúšťať. Na strednom Slovensku je percento zamestnávateľov s plánovaným náborom zamestnancov rovnaké ako percento zamestnávateľov, ktorí hlásia prepúšťanie ľudí.

Prieskum „Manpower Index trhu práce” sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. Na štvrtý kvartál 2015 bola oslovená reprezentatívna vzorka 750 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca decembra 2015 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?“.

Spoločnosť ManpowerGroup poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako 2 tisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal a ktorí pracujú u jeho klientov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanosť