Stavbári sa obávajú nedostatku odborníkov

Nedostatku kvalifikovaných zamestnancov sa obávajú riaditelia 66 % oslovených stavebných spoločností.

26.11.2015 13:27
debata (10)

Na nedostatok absolventov technických profesií sa sťažuje 37 % z nich. Hlavnou príčinou je podľa riaditeľov firiem nezáujem mladých ľudí o technické profesie. Druhou najčastejšie uvádzanou príčinou je nekoncepčný prístup štátu k vzdelávaniu. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou, a.s. Ladce.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov by mohol byť v budúcnosti značne limitujúcim faktorom pre rozvoj stavebných spoločností. Vzhľadom k rastúcemu objemu stavebnej produkcie už v budúcom roku pripravuje tretina spoločností nábor nových zamestnancov. Najväčší záujem budú mať o robotnícke profesie a technicko-hospodárskych pracovníkov.

„V čase stavebného boomu je nedostatok kvalifikovaných zamestnancov prirodzeným dôsledkom, a nie neočakávaným prekvapením. Na trhu chýbajú hlavne kvalifikované robotnícke profesie, ale i niektoré špecializovaná technické činnosti,“ upozornila generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a.s. Magdaléna Dobišová. Spoločnosť chce zabezpečiť kapacity, ako aj špeciálne technické zručnosti rozvojom a vzdelávaním svojich zamestnancov. "A čo sa týka odborného školstva, je to dlhodobý problém, ktorý treba riešiť systémovo, a nie iba vtedy, keď je zrazu na trhu nedostatok kapacít,“ dodala.

Takmer tretina firiem zapojených do prieskumu sa snaží budúcich stavbárov získať už popri štúdiu. Veľký záujem o prípravu mladých ľudí ešte pred dokončením školy majú najmä veľké firmy. Študentskú prax vo veľkej miere podporujú tiež firmy so zameraním na inžinierske stavby. „S dostatočne kvalifikovanými zamestnancami je vždy problém. Skôr sa už stretávame s tým, že nám chce konkurencia prevziať našich stálych a najlepších zamestnancov. Zatiaľ sa nám darí dopĺňať našu potrebu kvalitnými zamestnancami, aj keď je to čím ďalej ťažšie, pretože tej práce je citeľne viac a voľných zamestnancov menej,“ tvrdí riaditeľ spoločnosti Obermeyer Helika, s. r. o. Dušan Štefanides.

Najnovšia kvartálna analýza slovenského stavebníctva bude predstavená na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva 8. decembra v Bratislave.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo