Nezamestnanosť na Slovensku sa priblížila k hranici 10 %

Miera nezamestnanosti na Slovensku vo februári klesla na sedemročné minimum 10,09 percenta. V januári nezamestnanosť v krajine dosiahla 10,39 percenta.

18.03.2016 11:09
debata (17)

Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok na tlačovej konferencii zverejnilo Ústredie práce, ktoré zastrešuje pracovné úrady.

Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli nastúpiť do práce, sa vo februári znížil na 274 202 osôb zo zhruba 282 000 v januári. Medziročne ubudlo viac ako 58 000 nezames­tnaných. Vo februári sa nezamestnanosť na Slovensku znížila piaty mesiac po sebe.

Napriek zlepšovaniu situácie na slovenskom trhu práce je nezamestnanosť v krajine vyššia ako priemer v celej EÚ, v ktorej miera nezamestnanosti ešte v januári predstavovala 8,9 percenta.

Minister sociálnych vecí Ján Richter odhadol, že rast ekonomiky v tomto roku prispeje k ďalšiemu poklesu nezamestnanosti. „Osobne predpokladám, že pri súčasnom vývoji sa v kalendárnom roku 2016 môžeme priblížiť k hranici deviatich percent,“ uviedol minister. Dodal, že už v priebehu februára začali firmy najímať zamestnancov na sezónne práce a že tento trend bude pokračovať v marci aj v apríli.

Vznikajúca štvorkoalícia pod vedením súčasnej vládnej strany Smer-sociálna demokracia zaradila do východísk programového vyhlásenia novej vlády po nedávnych voľbách cieľ znížiť nezamestnanosť pod hranicu desať percent a vytvoriť 100 000 pracov­ných miest.

Vysoká nezamestnanosť bola po vypuknutí globálnej ekonomickej krízy jedným z najväčších hospodárskych problémov Slovenska. Od roku 2009 počet nezamestnaných v krajine rástol a ešte na začiatku roka 2013 miera nezamestnanosti dosahovala takmer 15 percent.

Situácia na Slovensku sa podľa odborníkov potom zlepšila vďaka zrýchľovaniu tempa ekonomického rastu, štátnym dotačným programom na podporu zamestnávania vybraných skupín obyvateľstva a tiež po zmene metodiky vykazovania nezamestnanosti.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť