Absolventi bez praxe majú často vysoké platové požiadavky

Každý rok skončí na Slovensku štúdium niekoľko desiatok tisíc nových absolventov, ktorí sa snažia uplatniť na trhu práce. Podľa portálu Platy.sk pritom nadpriemerné platy očakávajú najmä muži od 25 do 34 rokov, a to 932 eur.

26.03.2016 15:43
debata (31)

Naopak, ženy do 24 rokov očakávajú plat iba 693 eur. Platy nad priemerom očakávajú aj mladí ľudia z Bratislavského, Trnavského a Košického kraja. Informovala o tom PR manažérka spoločnosti Profesia Katarína Klembalová.

„Absolventi majú často vysoké finančné požiadavky vzhľadom na ich pracovné skúsenosti a prax. Ľudia bez praxe tesne po škole si niekedy predstavujú svoj budúci plat vyšší, ako je skutočný plat pri vstupe na trh práce,“ informovala Klembalová s tým, že mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce, vyžadujú od zamestnávateľa benefity, dobré platové podmienky a neboja sa vypýtať si za svoju prácu aj vyššiu odmenu ako starší ľudia.

Odzrkadľuje sa to aj na ich očakávaniach o mzde, ktorú by chceli dostávať pri vstupe na pracovný trh. Mladšia veková skupina do 24 rokov očakáva, že v priemere zarobí 759 eur, pričom ľudia od 25 do 34 rokov očakávajú od zamestnávateľa ešte o 85 eur viac, čiže 844 eur. Keď však porovnáme očakávané platy mladých ľudí s ich skutočným nástupným platom, mladšia veková kategória do 24 rokov očakáva v priemere o 42 eur viac ako je ich reálny plat. Ich skutočný nástupný plat je totiž 717 eur. Pri staršej vekovej skupine od 25 do 34 rokov sú pritom rozdiely v platových očakávaniach a reálnom plate takmer minimálne.

Očakávané platy sa líšia aj pri mladých ľuďoch so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. Zaujímavosťou je, že k výraznejšiemu rozdielu v očakávaných platoch dochádza hlavne pri mladšej vekovej skupine do 24 rokov. Zatiaľ čo ľudia v tejto vekovej kategórii so strednou školou s maturitou očakávajú zárobok 698 eur, absolventi v tej istej vekovej kategórii s vysokoškolským titulom druhého stupňa očakávajú, že zarobia o 141 eur viac. V kategórii od 25 do 34 rokov je rozdiel očakávaných platov pri stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaných ľuďoch iba 85 eur. Nadpriemerné platy očakávajú mladí ľudia v Bratislavskom, Trnavskom a Košickom kraji.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi