Kováci chcú skoršiu penziu pre ťažké zamestnania

Zamestnanci, ktorí vykonávajú pre zdravie rizikovejšie práce, by podľa šéfa odborového zväzu Kovo Emila Machynu mali ísť do dôchodku skôr.

04.05.2016 11:50
debata (8)

Upozornil na to, že od budúceho roka sa bude odchod do dôchodku v terajších 62 rokoch predlžovať podľa toho, ako sa bude zvyšovať stredná dĺžka života. "Ľudia, ktorí fyzicky nezvládnu pracovať trebárs v 67 rokoch, by mohli ísť do dôchodku skôr,“ povedal v stredu Machyna. Bol by rád, keby sa takéto zmeny prijali ešte do konca tohto roka.

Riešenie vidí predseda OZ Kovo aj v tom, že by zamestnávatelia a zamestnanci viac prispievali do tretieho piliera, teda do systému doplnkového dôchodkového sporenia. Malo by podľa neho ísť o zamestnancov, ktorí pracujú v tretej a štvrtej kategórii rizikovejších prác, či zamestnancov, pracujúcich v nepretržitých prevádzkach. "Ak by si nasporili určitú sumu, mohli by z nej zaplatiť tú časť dôchodku, odkedy by mohli ísť skôr do dôchodku a išli by do dôchodku skôr bez krátenia príjmu,“ povedal Machyna. Vyššie príspevky do tretieho piliera by sa pritom podľa neho mali dať odpočítať z daní.

Odborový predák nesúhlasí s tým, že vláda chce znížiť sadzbu dane z príjmov pre firmy z 22 % na 21 %. Machyna upozornil na to, že zamestnanci na Slovensku platia do štátneho rozpočtu viac daní ako zamestnávatelia. Tvrdí, že celkové daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku nie je vysoké.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #dôchodok