Viete, aký plat si pýtať?

Otázka o predstavovanej výške platu patrí pri pracovnom pohovore medzi najobávanejšie. Zorientovať sa vám pomôže prehľad a porovnanie platov na jednotlivých pozíciách.

07.05.2016 09:30
debata (9)

Pred pracovným pohovorom si urobte prehľad o platoch v odbore, v ktorom pôsobíte. Platové prieskumy a porovnania vám ukážu, v akých číslach sa pohybuje platové ohodnotenie pracovníkov v oblasti, v ktorej pôsobíte. Na škodu nie je ani prejsť si pracovné inzeráty a porovnať ponúkané sumy.

A v akých výškach sa pohybujú platy na Slovensku? Celkový priemerný mesačný plat na Slovensku v roku 2015 dosiahol podľa respondentov prieskumu platov na webovej stránke platy.sk 934 eur v hrubom. V tomto plate sú započítané odmeny a provízie získané počas roka. Trinásty plat dostalo v roku 2015 podľa prieskumu 15 % zamestnancov a jeho priemerná výška je 673 eur. Odmenu (zväčša na konci roka) dostáva 23 % zamestnancov, pričom jej priemerná výška dosahuje 646 eur.

Priemerný plat podľa údajov platy.sk nedostáva 59 % zamestnancov na Slovensku. Výška platu sa odvíja predovšetkým od toho, na akej pracovnej pozícii zamestnanec pracuje.

Najlepšie zarábajúce pozície
Priemerné platy riaditeľov a manažérov
Generálny riaditeľ 5 074 eur
Riaditeľ IT 4 130 eur
Riaditeľ logistiky 3 509 eur
Personálny riaditeľ 3 063 eur
Country manažér 3 056 eur
Výkonný riaditeľ 2 674 eur
Obchodný riaditeľ 2 552 eur
Výrobný riaditeľ 2 531 eur
Riaditeľ kvality a ISO 2 457 eur
Finančný riaditeľ 2 474 eur
Zdroj: Platy.sk

Čím nižšia kvalifikácia je potrebná na výkon práce, tým nižší plat za vykonanú prácu. Preto pomocní zamestnanci zarábajú priemerne 546 eur v hrubom, no napríklad už kvalifikovaní robotníci či zamestnanci v službách si prídu priemerne na 674 eur v hrubom. Najvyššie platy majú vrcholoví manažéri. Ich plat je takmer päťnásobkom platu pomocných zamestnancov.

Prehľad podľa odvetví za rok 2015
Topmanažéri 2 655 eur
Nižší a strední manažéri 1 335 eur
Kvalifikovaní zamestnanci netechnického smeru 927 eur
Kvalifikovaní technickí zamestnanci 1 054 eur
Administratívni zamestnanci 693 eur
Kvalifikovaní zamestnanci, zamestnanci v službách 674 eur
Pomocní zamestnanci 546 eur
Zdroj: Platy.sk

Z prieskumu vyplýva, že viac zarábajú kvalifikovaní zamestnanci s technickým zameraním (informačné technológie, technológovia a špecialisti v priemysle), ako tí netechnickí (obchodníci, marketéri a pod.).

Topmanažéri zarobia takmer 5–krát viac ako pomocní zamestnanci a takmer 4–krát viac ako kvalifikovaní robotníci. Najmenej podľa prieskumu zarobia zamestnanci na pozíciách, pre výkon ktorých sa nevyžaduje kvalifikácia.

Najhoršie zarábajúce pozície
Priemerný plat nekvalifikovaných zamestnancov
Vrátnik, informátor 490 eur
Chyžná 489 eur
Opatrovateľ, osobný asistent 485 eur
Pomocný pracovník 479 eur
Šička 475 eur
Poštový doručovateľ 473 eur
Pomocný kuchár 471 eur
Krajčír 467 eur
Školník 458 eur
Upratovačka 426 eur
Zdroj: Platy.sk

Napríklad mesačná výplata upratovačky je priemerne 426 eur v hrubom, čo je len o niekoľko eur viac ako minimálna mzda. Okrem samotnej práce a regiónu, v ktorom zamestnanec pôsobí, závisí plat aj od toho, pre akú firmu pracuje a v akom odvetví firma pôsobí. V silných odvetviach ako napríklad energetika, automobilový priemysel, informačné technológie a podobne sú aj priemerné platy výrazne vyššie ako celoslovenský priemer. Napríklad v oblasti informačných technológií sa výška priemerného platu pohybuje na úrovni 1 290 eur. Naopak, v odvetviach, kde sa nevytvárajú produkty a služby s vysokou pridanou hodnotou, sú aj priemerné platy výrazne nižšie ako celoslovenský priemer. Priemerný plat v oblasti reštauračných služieb sa pohybuje na úrovni 649 eur.

Nezanedbateľný je aj rozdiel medzi platmi mužov a žien. Priemerný hrubý mesačný plat mužov tvorí 1 068 eur, pričom ženy priemerne zarobia o 239 eur menej, ich priemerná mzda tvorí 829 eur. V prípade, že žena pracuje na rovnakej pozícii ako muž, zarobí o 7 %. menej.

Ženy očakávajú nižšie zárobky, už keď na pracovný trh vstupujú. Kým muži očakávajú, že ich nástupný plat by mohol byť vo výške 891 eur v hrubom, ženy si predstavujú nástupný plat vo výške 740 eur v hrubom.

„Ako vidíme, ženy uprednostňuje prácu v odvetviach a na pozíciách, kde sú platy nižšie a aj to je dôvod, prečo vo všeobecnosti ženy zarábajú o 22 % menej ako muži,“ dopĺňa Miroslav Dravecký z portálu Platy. sk. Najvypuklejší rozdiel medzi platom mužov a žien, ak pracujú na rovnakej pozícii, je v prípade šéfk uchára, kde muž priemerne zarobí 1 303 eur mesačne, no žena len 747 eur mesačne. Rozdiel v ich platoch tvorí 43 %.

„Je iné pracovať ako šéfkuchár vo 4–hviezdičkovom hoteli a iné požiadavky sa kladú na šéfkuchára v lokálnej malej reštaurácii,“ vysvetľuje Dravecký. Výrazné platové rozdiely v prospech mužov sú tiež na pozíciách prevádzkový manažér, vedúci obchodnej skupiny, kuchár a finančný agent, pričom rozdiely medzi ich platmi sú takmer tretinové. Z prieskumov platov vyplývajú aj rozdiely v platových očakávaniach. Podľa portálu Platy.sk, nadpriemerné platy vo výške 932 eur očakávajú muži vo veku od 25 – 34 rokov.

K rozdielom dochádza aj pri predstave o plate medzi mladými ľuďmi so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. Nadpriemerné platy by uvítali zase mladí ľudia z Bratislavského, Trnavského i Košického kraja. Absolventi majú často aj vysoké finančné požiadavky vzhľadom na ich pracovné skúsenosti a prax.

Ľudia bez praxe tesne po škole si niekedy predstavujú svoj budúci plat vyšší, ako je skutočný plat pri vstupe na trh práce. Mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce, vyžadujú od zamestnávateľa benefity, dobré platové podmienky a neboja sa vypýtať si za svoju prácu aj vyššiu odmenu ako ľudia s vyšším vekom. Odzrkadľuje sa to aj na ich očakávaniach o mzde, ktorú by chceli dostávať pri vstupe na pracovný trh. Mladšia veková skupina do 24 rokov očakáva, že priemerne zarobí 759 eur, pričom ľudia od 25 do 34 rokov očakávajú od zamestnávateľa ešte o 85 eur viac. Keď sa porovnajú očakávané platy mladých ľudí s ich skutočným nástupným platom, vidieť, že mladšia veková kategória do 24 rokov očakáva priemerne o 42 eur vyšší plat, ako je reálny plat, ktorý od zamestnávateľa dostane. Ich skutočný nástupný plat je vo výške 717 eur.

Očakávané platy sa líšia aj pri mladých ľuďoch so stredoškolským a s vysokoškolským vzdelaním. Zaujímavosťou je, že k výraznejšiemu rozdielu v očakávaných platoch dochádza hlavne pri mladšej vekovej skupine do 24 rokov. Zatiaľ čo ľudia so strednou školou s maturitou očakávajú zárobok vo výške 698 eur, absolventi s vysokoškolským titulom II. stupňa očakávajú, že zarobia o 141 eur viac.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda #plat