Kováci kritizujú opozičné návrhy na zmenu Zákonníka práce

Zlepšovanie podnikateľského prostredia sa podľa šéfa odborového zväzu Kovo Emila Machynu nemôže diať na úkor zamestnancov.

09.05.2016 14:06
debata (7)

Odborové združenie (OZ) Kovo nesúhlasí s návrhmi na novelizáciu Zákonníka práce, ktoré do parlamentu predložili poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. „Vyrušuje nás to, že sa diskutuje aj s niektorými koaličnými partnermi a niektoré veci, ktoré sa týkajú 40 opatrení, ktoré predložila strana pána Sulíka, by mohli prejsť,“ upozornil na pondelkovej tlačovej besede šéf OZ Kovo Emil Machyna.

Najviac sa pritom odborárom nepáčia návrhy, ktorými sa majú v pracovnom kódexe znižovať nároky zamestnancov. Zlepšovanie podnikateľského prostredia sa podľa Machynu nemôže diať na úkor zamestnancov. „Určite nielen my, ale v rámci konfederácie všetky odborové zväzy, ktorých sa Zákonník práce týka, pôjdeme do protestov a budeme si brániť každý jeden paragraf, ktorý by sa mal meniť v neprospech zamestnanca,“ zdôraznil Machyna.

Podpredsedníčka Rady OZ Kovo Monika Benedeková poukázala najmä na návrh na zníženie mzdového zvýhodnenia za prácu vo sviatok z terajších 50 % na 25 % priemerného zárobku zamestnanca. Kritizuje tiež návrh liberálov skrátiť obdobie poskytovania náhrady mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru z 36 mesiacov na 6 mesiacov. Takúto zmenu považuje za absolútne neprípustnú. „Ak by takáto novela bola schválená parlamentom, znamenalo by to štátne posvätenie toho, aby zamestnávatelia bez nejakých veľkých sankcií mohli porušovať zákon,“ povedala Benedeková. Odborári tiež nesúhlasia s tým, aby sa zo Zákonníka práce vypustilo ustanovenie o minimálnych mzdových nárokoch. Ide o ustanovenie, ktoré upravuje šesť úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. „Znamenalo by to zníženie miezd na Slovensku,“ dodala.

Opozičná SaS predložila do parlamentu 40 návrhov zákonov, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie. "Toto je priorita. Zlepšenie podnikateľského prostredia zlepší život všetkých občanov,“ povedal minulý týždeň na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík. SaS okrem zmien v Zákonníku práce navrhuje napríklad zrušiť povinné preškoľovanie vodičov, zrušiť povinnú zdravotnú službu pre I. a II. kategóriu zamestnancov, zrušiť 2-percentný odvod umelcov či zrušiť zákaz predaja potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. Neuhradená faktúra, ktorú podnikateľ uviedol do kontrolného výkazu, sa bude môcť považovať za exekučný titul.

Liberáli zároveň presadzujú, aby sa skrátila možnosť zadržiavania DPH najviac na štyri mesiace pri prebiehajúcej daňovej kontrole. Zamestnávateľom chce SaS umožniť nahradiť gastrolístky peniazmi, zamestnanci by si mohli vybrať, či chcú gastrolístky alebo peniaze. Rovnako by sa malo zaviesť pravidlo, aby štát nevymáhal nižšiu sumu sociálnych odvodov ako päť eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #opozícia #zákonník práce