Sociálne služby: Chceme také zvýšenie platov, aké budú mať učitelia

Výkonný výbor Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby sa od 1. septembra tohto roka zvýšili platy zamestnancov zariadení sociálnych služieb o 6 %.

18.05.2016 18:19
debata (6)

Odborári upozorňujú na to, že podľa predloženého návrhu novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme by sa mali od septembra tohto roka zvýšiť platy pedagogických zamestnancov o 6 %. Žiadajú preto poslancov, aby pri rokovaní o tomto legislatívnom návrhu podali pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by sa takýto nárast platov týkal od septembra tohto roka aj zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

„Ani v najmenšom nespochybňujeme potrebu zvýšenia platu učiteľov, na druhej strane nás mrzí odsúvanie problému tých zamestnancov, ktorí nemôžu vyjsť do ulíc, lebo by tým ohrozili zdravie aj životy starých chorých ľudí, našich príbuzných, ktorí sú na starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb odkázaní,“ uviedol výkonný výbor SOZ zdravotníctva a sociálnych služieb.

Odborári pripomínajú, že vlani na základe poverenia zamestnancov zariadení sociálnych služieb zorganizovali petičnú akciu, ktorej najdôležitejším bodom bola požiadavka na zvýšenie platov zamestnancov týchto zariadení. Petíciu svojím podpisom podporilo viac ako 20 tisíc občanov. „Vďaka podpore verejnosti sme od kompetentných inštitúcií dostali prísľub na postupné, výhľadové riešenie, na prispôsobenie platových taríf podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme so zákonom garantovanou výškou minimálnej mzdy,“ uviedol výkonný výbor SOZ zdravotníctva a sociálnych služieb. Odborový zväz upozorňuje na to, že schválené programové vyhlásenie vlády obsahuje záväzok, že vláda bude v spolupráci so zriaďovateľmi riešiť aj problematiku odmeňovania pracovníkov v sociálnych službách, ktorí patria medzi najhoršie platených zamestnancov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda