Ako napísať motivačný list

Motivačný list ponúka menej formálnu šancu predstaviť seba a svoje aktivity. Vďaka nemu môžete vyniknúť spomedzi desiatok iných uchádzačov a dobré je prispôsobovať motivačný list pre každú ponuku osobitne.

30.05.2016 08:30
debata

Na každú pracovnú ponuku posielajte aktualizovaný motivačný list prispôsobený pracovnej pozícii, o ktorú sa uchádzate. Ak motivačný list len upravujete od posledného použitia, pred odoslaním si vždy skontrolujte, či ste uviedli správneho adresáta: v adrese, oslovení, v tele listu i v súhlase so spracovaním osobných údajov.

Uveďte charakteristiku spoločnosti, v ktorej sa uchádzate o prácu. Personalistu osloví, keď uvidí, že ste si čo–to o firme naštudovali. Neexistuje správna charakteristika, dôležité je v motivačnom liste vidieť znalosť spoločnosti, do ktorej sa práve hlásite.

Píšte o sebe pravdu a buďte pripravení každý bod na pohovore odôvodniť. Neprikrášľujte svoje skúsenosti. Pripravte sa aj na otázky o negatívnych vlastnostiach, ktoré však do motivačného listu ani životopisu nepatria.

Zamerajte sa na to, čo je pre zamestnávateľa podstatné

  • dôraz klaďte na znalosti a skúsenosti, ktoré sú dôležité pre konkrétneho zamestnávateľa a konkrétne pracovné miesto
  • neklaďte si hneď na začiatku vašej spoločnej komunikácie podmienky. Nevenujte sa ani platovým podmienkam a podobným detailom, tie majú miesto až na pohovore
  • napíšte dôvod na osobné stretnutie: uveďte dôvod na osobné stretnutie a pri jeho plánovaní s personalistom buďte ochotní prispôsobiť sa času. Neklaďte si hneď na začiatku vašej spoločnej komunikácie podmienky na toto stretnutie (napr. že môžete len jeden konkrétny deň v týždni)
  • neohovárajte bývalého zamestnávateľa ani neuvádzajte dôvod odchodu z posledného zamestnania. Ak to personalistu zaujíma, spýta sa viac pri pohovore
  • je dobré na záver motivačného listu uviesť aj váš súhlas so spracovaním osobných údajov. Spoločnosť tak vašu žiadosť môže držať v databáze uchádzačov a osloviť vás, keď sa jej uvoľní vhodná pracovná pozícia
  • pred odoslaním ešte raz skontrolujte gramatickú a faktickú správnosť motivačného listu. Upravte formálnu podobu, najlepšie tak, aby veľkosť a typ písma korešpondovali s tými, ktoré ste použili v životopise. Aktualizujte miesto a dátum, vytlačený motivačný list podpíšte, elektronický dokument môžete poslať aj bez podpisu alebo vložiť elektronický podpis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #motivačný list