ILO: Nezamestnanosť mladých opäť alarmujúco stúpa

Nezamestnanosť mladých ľudí po zlepšení v minulých troch rokoch začala vo svete opäť stúpať. Počet nezamestnaných medzi 15 až 24 rokmi tento rok globálne vzrastie o pol milióna na 71 miliónov osôb, čo je blízko historicky najhorším výsledkom z roku 2013. Upozornila na to Medzinárodná organizácia práce (ILO).

27.08.2016 08:31
debata (40)

ILO v nedávno vydanej správe varuje, že svetová miera nezamestnanosti mladých má tento rok oproti minuloročným 12,9 percenta dosiahnuť 13,1 percent. Je to veľmi blízko historicky najvyššej hodnote z roku 2013, ktorá predstavovala 13,2 percenta.

Vo výške okolo 13,1 percenta zostane podľa odhadov nezamestnanosť mladých aj v roku 2017. Medzi rokmi 2012 až 2015 nezamestnanosť mládeže klesla o zhruba tri milióny.

„Alarmujúci nárast nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi a rovnako tak znepokojujúce vysoké počty mladých, ktorí pracujú, ale stále žijú v chudobe, ukazujú, ako bude ťažké dosiahnuť celosvetový cieľ ukončenia chudoby v roku 2030, ak nezdvojnásobíme naše snahy o dosiahnutie trvalo udržateľného ekonomického rastu a dôstojnej práce,“ povedala podľa televízie CNBC predstaviteľka ILO.

Väčšia nezamestnanosť mladých je podľa ILO spôsobená predovšetkým hospodárskym prepadom v krajinách ako Rusko, Brazília či Argentína, ale aj stagnujúcim rastom v niektorých vyspelých ekonomikách a všeobecne pretrvávajúcou neistotou a s tým súvisiacim útlmom investícií a vytvárania nových pracovných miest.

Neuspokojivé vyhliadky na pracovnom trhu vedú desiatky miliónov mladých ľudí k migrácii do iných krajín, poznamenala ILO.

Najhoršia, až 30-percentná je nezamestnanosť mladých v arabských krajinách. Najnižšiu, približne desaťpercentnú hodnôt dosahuje vo východnej Ázii.

Mladí ľudia patria oproti starším osobám častejšie do kategórie takzvanej pracujúci chudoby. V rozvojovom svete žije až 156 miliónov mladých, ktorí síce majú prácu, ale napriek tomu zostávajú v (extrémnej) chudobe.

V 28 členských krajín EÚ viac ako štvrtina mladých, ktorí v roku 2014 pracovali na čiastočný úväzok alebo na dobu určitú, tak robilo nedobrovoľne.

Celosvetovo medzi nezamestnanými mladými osobami prevažujú ženy, a to najmä v arabských štátoch a v severnej Afrike. Naopak v severnej, južnej a západnej Európe, severnej Amerike a východnej Ázii prevládajú medzi nezamestnanými mladými ľuďmi muži.

Medzinárodná organizácia práce je osobitný tripartitný orgán OSN so sídlom vo švajčiarskej Ženeve.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť