Nezamestnanosť v auguste klesla na dlhodobé minimum

Miera nezamestnanosti na Slovensku v auguste klesla na nové minimum od začiatku roka 2009. Bez práce bolo 9,43 percenta obyvateľov, v júli miera nezamestnanosti dosiahla 9,44 percenta.

20.09.2016 18:21
debata (9)

Informovalo o tom Ústredie práce, ktoré na Slovensku riadi úrady práce.

Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli hneď nastúpiť do práce, sa v auguste nepatrne znížil na 256 271 zo 256 460 nezames­tnaných v júli. V medziročnom porovnaní ubudlo približne 48 900 nezames­tnaných.

„Je reálny predpoklad, že by sme v priebehu budúceho roka mohli splniť cieľ 100 000 nových pracovných miest,“ povedal minister sociálnych vecí Ján Richter k záväzku súčasnej koaličnej vlády, ktorá nastúpila do úradu po marcových voľbách.

Hoci situácia na slovenskom trhu práce sa v poslednom období zlepšuje, nezamestnanosť v krajine je dlhodobo vyššia ako priemer v celej EÚ, kde miera nezamestnanosti ešte v júli dosahovala 8,6 percenta.

K zníženiu nezamestnanosti na Slovensku podľa odborníkov prispel rast ekonomiky, štátne dotačné programy na podporu zamestnávania vybraných skupín obyvateľstva a tiež zmena metodiky vykazovania nezamestnanosti.

Podniky na Slovensku sa už dlhší čas sťažujú na nedostatok vhodných pracovníkov. Tento rok na jar slovenské firmy zamestnávali najviac cudzincov od vypuknutia globálnej ekonomickej krízy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť