Štátne platy stúpnu od januára o 4 %, učiteľov sa to netýka

Tarifné platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 4 %.

23.11.2016 15:22
debata (2)

Tarifné platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 4 %. O ďalšie 2 % sa v septembri až decembri budúceho roka v štátnej a verejnej službe zvýši mzdová základňa, a to vo forme odmien, či funkčných príplatkov. Po stredajšom štvrtom kole vyjednávania o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu to uviedol minister financií Peter Kažimír.

V rovnakej miere by pritom mali rásť platy štátnych a verejných zamestnancov aj v roku 2018. "Sme dohodnutí na mzdovom vývoji memorandovo aj na rok 2018, navrhli sme partnerom skopírovanie podmienok roku 2017 aj v roku 2018,“ povedal minister financií.

Takýto nárast platov si podľa Kažimíra vyžiada 170 miliónov eur ročne a bude sa týkať 250 tisíc zamestnancov v štátnej a verejnej službe, okrem učiteľov. „Nie sme zatiaľ dohodnutí na ďalšom náraste pre pedagógov a odborných pracovníkov školstva,“ povedal. O zvýšení platov pre učiteľov podľa ministra financií paralelne rokuje minister školstva Peter Plavčan. "Tu predpokladám dohodu tiež v najbližších dňoch,“ dodal

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč je s dohodou spokojný. "Chceme, aby memorandum a kolektívna zmluva vyššieho stupňa boli podpísané,“ povedal po rokovaní. Verí tomu, že zvýšenie platov vo verejnej službe nespôsobí mestám a obciam problémy.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay ako vyjednávač Konfederácie odborových zväzov SR nepovažuje rok 2018 za uzavretý. "Jedna aj druhá strana má možnosť vstúpiť do rokovania a určite tak v roku 2017 aj urobíme, kedy vyhodnotíme plnenie kolektívnych zmlúv a budeme očakávať, aké budú makroekonomické prognózy,“ povedal.

Už počas prvého kola rokovaní, ktoré sa uskutočnilo ešte koncom septembra, sa vyjednávači dohodli na zachovaní už v súčasnosti platných benefitov pre štátnu a verejnú službu. Pracovný čas bude aj naďalej skrátený na 37,5 hodiny a dovolenka sa zvýši na päť týždňov. Zamestnanci, ktorí dovŕšili 33 rokov, budú mať aj naďalej nárok na šesť týždňov dovolenky.

Od začiatku tohto roka išli platy štátnych a verejných zamestnancov nahor o 4 %. V roku 2015 platy v štátnej a verejnej službe stúpli dvakrát, a to o 1,5 % od januára a o 1 % od júla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #štátna správa #verejná správa