Hľadáte prvú alebo novú prácu?

Ste čerstvý absolvent, dlhšie nezamestnaný alebo chcete pôsobiť v inom odvetví? Nie je to nemožné, stavte na skúsenosti a dobrý životopis.

03.03.2017 12:10
robota, zamestnanie, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nájsť si prácu nie je jednoduché. Šance na úspech zvýšite tým, že sa vyvarujete zbytočných chýb. „Častou chybou, ktorú uchádzači o prácu robia, je, že rozosielajú životopisy na všetky strany a do niektorých firiem aj dva- alebo trikrát. Neurobíte dobrý dojem, ak niekomu pošlete svoj životopis viackrát v krátkom čase,“ vysvetľuje personalistka Lívia Hanelková. K častým chybám podľa nej patrí aj to, že každej firme pošle uchádzač rovnaký motivačný list.

Vždy ho upravte podľa toho, o akú prácu žiadate – firmy z neho musia poznať, že máte o ponúkanú pozíciu skutočný záujem. Vyvarujte sa posielania siahodlhého životopisu. Napíšte ho stručný a jasný. Neuvádzajte v ňom osobné informácie, ako je rodinný stav alebo rodné číslo. „V životopise uvádzajte pravdu. Nepreceňujte jazykové znalosti ani svoje doterajšie pracovné skúsenosti. Otázky na pohovore a prípadné testy na výberovom konaní odhalia, že ste zavádzali, a môžete tak stratiť šancu získať miesto, ktoré by ste možno dostali, ak by ste hovorili pravdu,“ radí personalistka.

Ťažkú pozíciu na pracovnom trhu majú aj absolventi. Ako by mali hľadať prácu? „V prípade, ak nie ste presne rozhodnutí, čo chcete robiť, je ideálne zamyslieť sa a ujasniť si, akú prácu hľadáte a prečo. Klásť si treba otázky typu: Čo ma baví? Čo mi ide? Aké hodnoty vyznávam? Čo chcem v živote robiť teraz, o rok, o päť rokov alebo o desať rokov? Aké sú moje silné stránky a kde vidím svoje nedostatky? Aké mám vzdelanie? Čo konkrétne viem ? Akú mám prax?“ hovorí personalistka Lívia Hanelková.

Odraziť sa pri hľadaní absolvent môže od svojho vzdelania. Uvedomiť si treba, že nie všetky odbory však zaručia vašu konkurencieschop­nosť na trhu práce. Napríklad absolventi humanitných odborov na vysokých školách momentálne výrazne prevyšujú počet pracovných miest v tejto oblasti. Naopak, dopyt po šikovných zamestnancoch pre remeselné a technické odbory tu je stále.

A kedy a kde treba začať hľadať pracovné miesto? Aj keď je predstava posledných prázdnin lákavá, po voľnej pozícii sa začnite rozhliadať čo najskôr. Hľadaniu zamestnania nemusíte venovať všetok čas, vhodné je vyčleniť si dva dni v týždni, v ktorých sa budete obzerať po možnej práci. „Naučíte sa vyznať v inzerátoch a navyše vám to pomôže osvojiť si pracovné návyky a to vám zase pomôže ľahšie naštartovať profesijný život,“ radí personalistka. Prácu hľadajte na internetových pracovných portáloch, v tlači, na webových stránkach jednotlivých firiem, ktoré máte vytypované, ale aj na pracovných veľtrhoch.

Mnohí zamestnávatelia vyžadujú pre konkrétnu pozíciu prax. Môže ísť aj o brigády, ktoré sú pre nich signálom, že absolvent už má osvojené určité pracovné návyky. Absolvent by si mal vytvoriť životopis, v ktorom zdôrazní svoje konkrétne zručnosti a skúsenosti. Ak neuvedie ani jednu brigádu alebo prax, jeho šance nájsť si zamestnanie sú výrazne nižšie. „Aj absolvent bez praxe má šancu zamestnať sa. Dôležité je správne reagovať na pracovné ponuky. Ak vidím, že v inzeráte uvádzajú, že je potrebná prax a ja ju nemám, zbytočne reagujem. V prípade, že absolvent je bez praxe, dôležitý je motivačný list, v ktorom uvedie svoje ambície, očakávania, motívy pre prácu na danej pozícii,“ radí HR manažérka Tatiana Sýkorová.

Personalisti preto radia nepohŕdať brigádami a prácami na dohodu, prípadne stážami, počas ktorých možno získať skúsenosti a ukázať, že máte záujem pracovať.

Len čo sa rozhodnete pre odbor, v ktorom by ste chceli začať pracovať, je dôležité zvážiť, čo môžete skutočne ponúknuť svojmu budúcemu zamestnávateľovi. To je otázka, ktorú takmer každý personalista rád kladie počas pohovoru a táto otázka by vás nemala zaskočiť. Menujte svoje kvality ako schopnosť pracovať v tíme, presnosť, komunikatívnosť, manuálnu zručnosť, výborné jazykové znalosti, technické zručnosti…

A v čom sa personalisti zhodujú? Buďte pripravení, že len málo firiem vám odpovie. Nehľadajte v tom nič osobné, v mnohých prípadoch ide len o zaneprázdnenosť personalistov. Firmám trvá dva až tri týždne, kým sa ozvú s pozvánkou na pohovor. Čo môžete robiť, aby ste sa záver výberového konania predsa len dozvedeli? Skúste personalistovi sami napísať alebo zavolať, pripomenúť sa a opýtať sa napríklad, či váš životopis dostali a nepotrebujú nejaké ďalšie informácie. Nerobte tak však v prípade, ak je v inzeráte vyslovene uvedené, že ponuky posielajte len písomne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestananie #nová práca #robota #Práca a kariéra