Odbory chystajú protest, nechcú ľahšie zamestnávanie cudzincov

Odborový zväz (OZ) KOVO uskutoční v piatok protestný pochod proti uvoľňovaniu pravidiel pre zamestnávanie cudzincov z krajín mimo Európskej únie na Slovensku.

24.04.2017 11:00
debata

Ako uviedla podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková, pochod odborárov sa začne o 13:30 na Blumentálskej ulici a bude pokračovať pred budovu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Na proteste sa má zúčastniť približne 400 až 500 odborárov. Ak protestný pochod nepomôže, odborári podľa šéfa OZ KOVO Emila Machynu plánujú svoje protesty stupňovať.

„Je čoraz väčší tlak zamestnávateľov, aby sa uvoľnili pravidlá pre zamestnávanie cudzincov na Slovensku,“ upozornil šéf OZ KOVO Emil Machyna. Odborári sa pritom nebránia tomu, aby pri určitých profesiách cudzinci prichádzali na Slovensko za prácou. Cudzinci, ktorí pracujú na Slovensku, však podľa Machynu nemajú rovnaké pracovné podmienky ako Slováci. „Robí nám to sociálny damping,“ povedal. OZ KOVO preto žiada, aby sa zmenila slovenská legislatíva tak, aby mali aj cudzinci rovnaké pracovné podmienky, aké majú Slováci. Aj na cudzincov by sa podľa Machynu mala vzťahovať kolektívna zmluva platná pre danú firmu.

Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková upozornila na to, že na Slovensku pracuje približne 5,5 tisíca občanov Srbska. Títo ľudia sem podľa nej prichádzajú zvyčajne pracovať najviac na jeden rok, majú základné vzdelanie a sú na Slovensko vysielaní na zaškoľovanie. „Je to necitlivé. Obchoduje sa so sociálnou odkázanosťou ľudí, ktorí sem prichádzajú,“ zdôraznil Machyna. Ako dodal, na pozície radových robotníkov sa pri 8-percentnej nezamestnanosti, vhodnej rekvalifikácii a dobrých pracovných podmienkach dajú nájsť ľudia aj na Slovensku.

O zmene legislatívy chce OZ KOVO rokovať s ministrom práce a sociálnych vecí Jánom Richterom. „Chceme utlmiť tlak zamestnávateľov, pozrieť sa na to nielen ekonomicky, ale aj zo sociálneho hľadiska,“ povedal Machyna. Rokovania o zamestnávaní ľudí z krajín mimo Európskej únie plánujú odborári iniciovať aj s asociáciou personálnych agentúr.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Odbory #cudzinci #OZ KOVO