Ak vás nevezmú na vysokú školu, neseďte doma

Absolventi stredných škôl, ktorí v práve prebiehajúcich prijímacích pohovoroch na vysoké školy neuspejú a o rok to chcú skúsiť opäť, by nemali nasledujúce mesiace premrhať. „Urobiť si až do ďalších prijímačiek prázdniny, sa nemusí oplatiť.

14.07.2017 06:00
žena, práca, kariéra Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ak totiž mladý človek neuspeje na skúškach ani o rok, hrozí mu, že skončí medzi dlhodobo nezamestnanými,“ upozorňuje Ladislav Kilian z personálno-poradenskej spoločnosti McROY. Lepšie je preto čas do ďalších prijímačiek rozumne využiť a oplatí sa inšpirovať nasledujúcimi radami:

1. Získavajte prax

Akákoľvek prax, ktorú získate, bude pri hľadaní si zamestnania po skončení školy veľkým plusom. Ak si nájdete prácu v oblasti, ktorú chcete na vysokej škole študovať, pomôže vám to i počas štúdia. Navyše, zistíte tak, či odbor, ktorý ste si vybrali, vás skutočne bude v budúcnosti baviť, alebo nie. V tomto smere pomôže aj brigáda, ešte lepšia je však plnohodnotná práca na plný úväzok. Tá môže pre vás predstavovať aj zadné dvierka pre prípad, že neuspejete na prijímacích pohovoroch ani na druhý raz. Vtedy môžete v zamestnaní pokračovať, prípadne si hľadať iné. So získanou praxou to bude výrazne jednoduchšie. Nakoniec môžete zistiť i to, že vysokú školu vlastne ani nepotrebujete a kariéru dokážete urobiť aj bez nej.

2. Učte sa jazyky

Dobrá znalosť jedného cudzieho jazyka je už dnes považovaná za samozrejmosť. Dominuje angličtina, no firmy (najmä z Nemecka a Rakúska) sa v čoraz väčšej miere obzerajú aj po nemčine. Výhodou sú aj „exotické“ jazykové kombinácie, napríklad francúzština-španielčina či taliančina-francúzština a podobne. Ak teda máte možnosť zlepšiť si znalosť jazyka, využite ju. Napríklad prácou/brigádou v zahraničí či navštevovaním jazykových kurzov.

3. Pracujte na sebe

Akákoľvek forma sebazdokonaľovania je plusom. Poobzerajte sa, aké kurzy môžete absolvovať. Oplatí sa napríklad zapracovať na svojich digitálnych zručnostiach či komunikácii. Vhodné sú aj kurzy a prednášky, ktoré organizuje škola, ktorú chcete študovať. Akékoľvek vedomosti a zručnosti, ktoré získate, vám pomôžu nielen pri nasledujúcom štúdiu, ale aj pri hľadaní si práce po skončení školy.

4. Cestujte do zahraničia

Cestovanie je ideálne nielen na zlepšenie si jazykových znalostí. Pomáha aj pri budovaní si kontaktov, zlepšuje schopnosť uvažovať, reagovať na problémy a komunikovať s ľuďmi. Ak sa vám cesta za hranice podarí spojiť aj s brigádou, o to lepšie.

5. Skúste podnikať

Najmä v západnej Európe a USA je pomerne bežné, že mladí ľudia už po skončení strednej školy začnú podnikať. Mnohí úspešní ľudia práve pre podnikanie vysokú školu ani nedokončili. Skúste sa teda zamyslieť nad tým, či by práve podnikanie nebolo pre vás tým pravým. Nemusíte si okamžite zakladať firmu, stačí to skúsiť na živnosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #prax #jazyky #Práca a kariéra