Na trhu práce rastie dopyt po stredoškolákoch

Počet pozícií pre ľudí so stredoškolským vzdelaním rastie oveľa rýchlejšie ako pracovné príležitosti s podmienkou univerzitného vzdelania. Vyplýva to z analýzy pracovných ponúk na portáli Profesia.sk.

09.08.2017 09:05
debata (4)

V prvom polroku tohto roka bolo na portáli zverejnených 87,4 tisíca pracovných ponúk, na ktoré uchádzačom stačí stredoškolské vzdelanie. „Počet pracovných pozícií s minimálnou podmienkou stredoškolského vzdelania medziročne narástol o vyše 10-tisíc.To predstavuje 12-percentný rozdiel,“ uvádza sa v tlačovej správe spoločnosti Profesia.

Počet pozícií, ktoré sú vhodné pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí, na portáli Profesia.sk oproti prvému polroku vlaňajška stúpol menej výrazne, iba o 1,2 percenta na 25,4 tisíca. „Za tým, že stredoškolské pozície rastú omnoho rýchlejšie, môže byť však aj fakt, že zamestnávatelia znižujú svoje nároky. Zohnať zamestnanca do firmy je totiž neustále zložitejšie,“ tvrdí firma Profesia. Z celkového počtu 136 675 pracovných ponúk v prvom polroku tohto roka vyžadovalo iba 18,5 percenta vysokoškolské vzdelanie. Podiel takýchto ponúk sa tak neustále znižuje. Vlani to bolo 20 percent, v roku 2015 išlo o 24 percent, uviedla spoločnosť.

Zamestnávatelia na Slovensku hľadajú najčastejšie ľudí so stredoškolským vzdelaním na pozície administratívneho pracovníka, obchodného zástupcu, odborného predajcu, či účtovníka. V inzerovaných ponukách však stačí maturita aj na pozície klientského pracovníka, asistenta, či finančného poradcu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Profesia.sk