Ktorých zamestnaní sa uchádzači zbytočne boja?

Mnohé pracovné pozície na Slovensku získali postupom času názvy, ktoré znejú oveľa honosnejšie ako v minulosti. Slovenské výrazy nahradila angličtina, prípadne vypadlo priame označenie toho, čo daný pracovník na danej pozícii skutočne vykonáva.

14.11.2017 06:00
kar-24-predavacka 4x Foto:
Čo sa dnes za populárnymi a často inzerovanými pozíciami skrýva?
debata (1)

„Mnoho ľudí má potom pred takto označenými povolaniami zbytočný rešpekt. Potom sa stáva, že niektorí na ponuku práce uverejnenú na internete ani nekliknú, pretože si myslia, že takáto práca by bola nad ich schopnosti,“ upozorňuje district manažérka personálnej agentúry Wincott People Jana Mesárová. Pomerne honosne znejúce pozície sú tak často vhodné aj pre tých uchádzačov o zamestnanie, ktorí nemajú vysokú kvalifikáciu. Práve tento typ uchádzačov je na Slovensku s poklesom nezamestnanosti čoraz bežnejší. „Pod rovnakým názvom pozície sa navyše môže skrývať rôzna náplň práce. Preto ľuďom, ktorí si hľadajú zamestnanie, odporúčame, aby ponuku práce nesúdili iba podľa titulku či nadpisu inzerátu. Môžu tak minúť ponuku, ktorá by pre nich mohla byť zaujímavá,“ radí Jana Mesárová. Čo sa teda za dnes populárnymi a často inzerovanými pozíciami skrýva?

1. Operátor výroby

Ide o jednu z najfrekvento­vanejších pracovných pozícií na Slovensku, ktorej názov už aj u nás „zľudovel“. Časť uchádzačov o prácu však stále mätie. „Nie je im úplne jasné, aké operácie by mali v takej práci na starosti. Operátorom výroby sa pritom označujú bežné robotnícke pozície, ako je napríklad klasická montáž za pásom,“ vysvetľuje Jana Mesárová.

2. Kontrolór kvality

Vo výrobe ide o pomerne jednoduchú manuálnu činnosť. Spočíva vo vizuálnej kontrole hotových produktov. Napríklad ak subdodáveteľ automobilky vyrába strešné okná, kontrolór kvality ich musí pozrieť zo všetkých strán, či neobjaví na hotovom výrobku zjavnú chybu. Ide teda o pozíciu, na ktorú je možné pomerne rýchle zaškolenie a nevyžaduje človeka s vyššou kvalifikáciou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

3. Asistent/a­sistentka predaja

Veľmi často ide o klasickú pozíciu predavač/preda­vačka. „Ide o človeka, ktorý robí v maloobchodnej prevádzke rôzne činnosti od dokladania tovaru, cez prácu za pokladnicou až po upratovanie. Asistencia zákazníkom sa zvykne obmedzovať na odpovedanie na otázky typu: Kde nájdem daný tovar?“ približuje Jana Mesárová. Ide teda o pozície, na ktoré nie je potrebné žiadne vzdelanie, stačí zaškolenie.

4. Telefonista špecialista

Väčšinou ide o pracovníka call centra, ktorý môže riešiť podnety od zákazníkov iných spoločností, prípadne je náplňou jeho práce ponuka rôznych produktov. Najmä v druhom prípade ide o náplň práce, ktorá sa dá zvládnuť po približne týždňovom zaškolení.

5. Šič/šička v automobilovom priemysle

„Muži reagujú na túto pozíciu ako na niečo, čo je pre nich absolútne nevhodné. Očakávajú jemné krajčírske šitie, pri ktorom sa vyžaduje veľká zručnosť či prehľad v najnovšej móde,“ približuje Jana Mesárová. V skutočnosti však zvykne ísť o šitie autopoťahov, kde nie sú potrebné žiadne predchádzajúce skúsenosti. Ak je to potrebné, zamestnanci sa naučia šiť od úplných základov. U niektorých zo svojich klientov tak Wincott People eviduje na tejto pozícii takmer 40 % mužov, pričom vo výkone oboch pohlaví nie sú žiadne rozdiely.

6. Front desk manager

V tomto prípade ide často o klasickú recepčnú. Tú však môžu byť požiadavky na uchádzačov o niečo vyššie ako pri tých uvedených vyššie. „Najmä lepšie hotely či väčšie spoločnosti, vyžadujú znalosť cudzieho jazyka, najčastejšie angličtiny. Samozrejmosťou by mali byť aj komunikačné zručnosti a príjemné vystupovanie,“ hovorí Jana Mesárová. Väčšina inzerovaných pozícií však napriek názvu nie je manažérska. Nevyžaduje preto ľudí, ktorí majú skúsenosti s vedením tímu ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #zamestananie #pracovné ponuky #ponuka práce