Prehľad platov na Slovensku

Platy v roku 2017 na Slovensku rástli. Najvýraznejšie sa tento trend prejavil v Nitrianskom a Trnavskom kraji, najmenej si polepšili zamestnanci v Bratislavskom kraji.

05.03.2018 06:00
paniaze, dane, platy Foto:
Priemerná základná mzda predstavovala v tomto roku 980 eur v hrubom.
debata

Minulý rok narástla mzda v každom regióne o viac ako päť percent. Vyplýva to z analýzy portálu Platy.sk. Priemerná základná mzda predstavovala v tomto roku 980 eur v hrubom, čo predstavuje oproti roku 2016 zvýšenie až o 60 eur. Medziročný rast priemernej základnej mzdy predstavoval 6,6 percenta. V tomto prípade treba zdôrazniť, že ide o základný a nie celkový priemerný plat. To znamená, že ide o priemernú mesačnú mzdu, do ktorej sa nezapočítavajú odmeny či iné finančné bonusy. Analýza platového portálu ukázala že desatina zamestnancov na Slovensku zarábala v minulom roku menej ako 561 eur v hrubom. Naopak, najlepšie zarábajúca desatina zamestnancov mala základný hrubý plat vyšší ako 1 567 eur. Základné platy rástli najrýchlejšie v Nitrianskom a Trnavskom kraji. V oboch regiónoch rástli platy o vyše osem percent. Platový progres však nezaznamenávali iba regióny na západnom Slovensku. Hneď za nimi totiž skončil Košický kraj, kde oproti roku 2016 narástli mzdy o 7,4 percenta.

Základná mzda stúpla v každom regióne o vyše päť percent. Najpomalšie rástli zárobky percentuálne v hlavnom meste a okolí. Je to však logické, keďže v tomto kraji sú platy v porovnaní so zostatkom Slovenska výrazne vyššie. Z tohto dôvodu aj vyšší nárast absolútnej hodnoty predstavuje podielovo nižšie číslo. Regionálne rozdiely vidieť najmä na rozložení pracovníkov do mzdových pásiem. Kým 31 percent zamestnancov v Prešovskom kraji nezarobí viac ako 650 eur v hrubom, v Bratislavskom kraji je to iba 5 percent pracovníkov. Zaujímavú štatistiku môžeme vidieť takisto pri zmapovaní podielu zamestnancov so základným platom, ktorý je vyšší ako 2¤000 eur. V Bratislave a okolí má takúto sumu k dispozícií 12,3 percenta pracovníkov, v Prešovskom kraji je to iba 1,7 percenta. Z analýzy ďalej vyplynulo, že od roku 2010 bol rast miezd v uplynulom období vôbec najvýraznejší.

Základné platy podľa krajov v roku 2017

Kraj Základný plat (2017) Rozdiel oproti roku 2016
Bratislavský kraj 1 336 eur +5,1 %
Košický kraj 982 eur +7,4 %
Trnavský kraj 981 eur +8,3 %
Trenčiansky kraj 955 eur +6 %
Nitriansky kraj 941 eur +8,5 %
Žilinský kraj 929 eur +6,1 %
Banskobystrický kraj 878 eur +6 %
Prešovský kraj 841 eur + 5,7%

Zo mzdového prieskumu 2017 personálnej agentúry Grafton Slovakia vyplynulo, že zamestnávatelia na Slovensku postupne pristupujú k plošnému zvyšovaniu miezd, čo môže dopomôcť k menšiemu odlevu kvalitných stabilných pracovníkov. "Zamestnávatelia paralelne so zvyšovaním miezd a benefitov premýšľajú aj o spôsoboch, ako svojich zamestnancov motivovať a prehlbovať ich lojalitu,“ uviedol Miroslav Garaj, Country Manager Grafton Slovakia.

Nedostatok špecialistov spôsobuje veľkú konkurenciu medzi firmami a boj o zamestnancov. Trh momentálne najviac potrebuje programátorov so zameraním na vývoj webových a mobilných aplikácií, ako aj odborníkov na cloudové a ERP riešenia. Mzdy sú však rôzne a závisia od rokov praxe a kraja. Ohodnotenie informačného riaditeľa môže v hlavnom meste dosiahnuť do 6 000 eur za mesiac, ale v iných mestách môže byť obdobný výkon ohodnotený od 3 600 eur.

V oblasti inžinieringu pretrváva dopyt po špecialistoch v odboroch elektrotechniky, elektroniky, strojárstva, logistiky. Firmy hľadajú nielen skúsených kandidátov, ale aj absolventov bez praxe. Medzi najžiadanejších patria vývojoví inžinieri so zameraním na elektroniku a elektrotechniku, materiáloví špecialisti, technológovia, konštruktéri. Rastie dopyt po inžinieroch kvality, projektových inžinieroch, procesných inžinieroch a logistikoch. Najväčší dopyt v priemyselnej výrobe je aktuálne po pracovníkoch v strojárstve a elektrotechnike. Rebríček najlepšie zarábajúcich pozícií vo výrobe vedú Bratislavský a Trnavský kraj, napríklad mesačná práca manažéra kvality je v týchto krajoch ohodnotená od 3 000 do 4 500 eur. Mesačný príjem manažéra kvality v Trenčianskom a Žilinskom kraji sa pohybuje od 2 500 eur do 3 500 eur.

Trendom je, že účtovník je jednou z profesií a pozícií, po ktorých je celoročný dopyt, bez rozdielu, či ide o malú, alebo veľkú spoločnosť. Spoločnosti okrem odbornosti majú lákavý odmeňovací systém, ktorý dokáže konkurovať aj najväčším korporáciám na trhu. Mzdy finančného manažéra môžu v závislosti od regiónu stúpať až do výšky 4 500 eur a dosiahnuť medziregionálny rozdiel až 2 500 eur.

Pre obchod a marketing sú najatraktívnejšími kandidátmi uchádzači s plynulou znalosťou anglického jazyka. V oblasti marketingu je zvýšený dopyt po špecialistoch z oblasti digitálneho marketingu. Od kandidátov sa vyžaduje odborná znalosť odboru, často s presahom do IT, výborné komunikačné schopnosti a kreativita. Často vyhľadávanými pozíciami sú tiež pozície zameriavajúce sa na sociálne siete, ale tiež špecialisti na analýzy, štatistiky a vyhodnocovanie úspešnosti reklamy. Výborná znalosť angličtiny a vysokoškolské vzdelanie sú nevyhnutnosťou pre väčšinu marketingových pozícií. Prejavuje sa to i na ohodnotení práce.

Top 10 odvetví s najvyšším celkovým priemerným platom na Slovensku

Informačné technológie 1 383 eur
Poradenstvo a konzultačné činnosti v oblasti riadenia firiem 1 305 eur
Automobilový priemysel, výroba dopravných prostriedkov 1 257 eur
Chemický, gumárenský a PVC priemysel, výroba farmaceutických výrobkov 1 256 eur
Dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu 1 249 eur
Telekomunikácie 1 183 eur
Výskum a vývoj 1 178 eur
Elektrotechnický priemysel 1 173 eur
Strojársky priemysel 1 164 eur
Bankovníctvo, peňažníctvo 1 157 eur

Odvetvia s najnižším celkovým priemerným platom na Slovensku

Sociálna starostlivosť 687 eur
Poštové služby a služby kuriérov 710 eur
Reštaurácie, bary a jedálne 732 eur
Hotely, penzióny, ubytovne 809 eur
Maloobchod 828 eur

Zdroj: platy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #mzdy #Práca a kariéra