Chcete vyšší plat?

Keď chceme lepší plat, mali by sme zmeniť prácu. Aspoň tak to vidia zamestnanci v našich končinách. Slováci totiž vnímajú hľadanie nového zamestnania ako najúčinnejší spôsob na mzdový progres.

07.03.2018 06:00
ludia, praca, zamestnanie Foto:
Veľká časť zamestnancov na Slovensku nedokázala zhodnotiť, či je ich mzda adekvátna k pracovnému miestu, na ktorom pracujú.
debata

Vyplýva to z medzinárodného prieskumu portálu Paylab.com. Zistenie vyplýva z aktuálneho prieskumu Salary Satisfaction and Preferences Survey, do ktorého sa zapojilo 34 065 respon­dentov, z čoho bolo 6 462 ľudí zo Slovenska. Prieskum realizoval portál Paylab.com, ktorý zastrešuje v jednotlivých krajinách platové portály – u nás Platy.sk.

Zamestnanci, ktorí sú platovo podhodnotení, majú vyššiu tendenciu voliť ako najprijateľnejšiu možnosť na zvýšenie svojho príjmu odchod do iného zamestnania. Osobne by sa k tejto možnosti prikláňalo najviac, až 53 percent zamestnancov s podpriemernou mzdou. Zaujímavé je, že zmenu povolania považujú za najefektívnejšiu možnosť aj Slováci, ktorí zarábajú priemerne alebo viac. Hľadanie lepšie platenej práce totiž zvolilo za možnosť až 46 percent Slovákov s priemerným či vyšším platom.

Iné možnosti, ako napríklad otvoriť so svojím šéfom diskusiu o plate a vyjednávať o zvýšení mzdy, by volilo podstatne menej ľudí. Iba 28 percent platovo poddimenzovaných zamestnancov. Rovnaký počet takýchto zamestnancov ešte pripúšťa ďalší postup, a to komunikovanie ochoty na kariérny postup v rámci existujúceho zamestnania. Asi 13 percent zamestnancov by ako riešenie zvýšenia príjmu volilo side job – teda privyrábanie si popri existujúcom zamestnaní. Rozbehnúť vlastné podnikanie by zvažovalo 14 percent zamestnaných ľudí na Slovensku.

Podobné výsledky neboli zaznamenané iba u nás. Zmena zamestnania bola najčastejšie označovaná aj vo Fínsku, v ostatných stredoeurópskych krajinách aj v pobaltských štátoch. Zaujímavosťou môže byť, že zamestnanci v stredoeurópskych štátoch označili iniciatívu začať vyjednávanie o plate so svojím šéfom oproti Fínsku a pobaltským krajinám za najmenej efektívnu. Celkové výsledky však môžeme označiť za podobné.

Veľká časť zamestnancov na Slovensku nedokázala zhodnotiť, či je ich mzda adekvátna k pracovnému miestu, na ktorom pracujú. V oboch platových skupinách išlo o pätinu zamestnancov. Kým väčšina ľudí s podpriemerným platom sa zaraďuje do skupiny podhodnotených pracovníkov, najväčšia časť ľudí s nadpriemerným platom si myslí, že zarába adekvátne. Len veľmi nízky podiel Slovákov sa zaraďuje medzi platovo nadhodnotených zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #zamestnanie #Práca a kariéra