Čo by nemalo chýbať v zozname nedostatkových pozícií

Minister práce Ján Richter avizoval, že jeho rezort pripraví zoznam nedostatkových pracovných pozícií, ktoré nie je momentálne možné obsadiť domácimi ľuďmi.

11.03.2018 06:00
pracujúci, zamestnanec, fabrika Foto:
Na trhu chýbajú mnohé pozície, ktoré sa dajú pracovníkmi zo zahraničia obsadiť iba ťažko.
debata (2)

Štát by mal následne uľahčiť zamestnávateľom dovoz pracovníkov z krajín mimo EÚ, ktorí by mohli voľné miesta obsadiť. „Keďže na trhu už dlhodobo chýbajú ľudia pre tie isté pracovné pozície, zostavenie takéhoto zoznamu by nemalo byť príliš zložité. Mal by obsahovať minimálne pol tucta profesií, ktoré je najmä na západnom Slovensku a na Považí veľký problém naplniť už niekoľko rokov,“ hovorí district manažérka personálnej agentúry Wincott People Jana Mesárová. Podľa nej by v zozname nemali chýbať tieto profesie:

Operátor výroby

Ide o najžiadanejšiu pozíciu z pohľadu priemyselných firiem na Slovensku. Najväčší problém nájsť potrebných ľudí je v regiónoch Trnavy, Žiliny, Bratislavy, Trenčína, Nitry, Galanty a na Záhorí. „Dá sa povedať, že s výnimkou okresov na juhu a východe Slovenska, kde je nezamestnanosť najvyššia, títo ľudia chýbajú všade,“ hovorí Mesárová.

IT špecialista

Podľa odhadov na slovenskom trhu chýba približne 30-tisíc ľudí s IT vzdelaním. Šanca nahradiť tento výpadok z domácich zdrojov je minimálna. „Na IT špecialistu sa nedokážete jednoducho zaškoliť. Príprava kvalitného absolventa trvá najčastejšie päť rokov, pričom mnohí mladí ľudia s príslušným vzdelaním odchádzajú do zahraničia. Dopyt po ľuďoch s IT kvalifikáciou tak stúpa rýchlejšie než ich slovenské vysoké školy stihnú vychovávať,“ vysvetľuje.

Elektromechanik

Táto pozícia si vyžaduje vyššiu kvalifikáciu, ako stačí napríklad mnohým operátorom výroby. Aj preto je zaškolenie nezamestnaných na takúto prácu pomerne náročné a v ekonomicky najsilnejších regiónoch sa voľní ľudia s potrebnou kvalifikáciou prakticky nevyskytujú.

Skladník

So skladníkmi je problém najmä v regiónoch Trnavy, Galanty, Nitry a na Záhorí, kde sú logistické parky zastúpené najvýraznejšie. Hoci ide o kvalifikačne menej náročné profesie, pre mnohých ľudí nie sú lákavé. Majú totiž pocit, že za takouto prácou sa im cestovať neoplatí a v daných regiónoch ju nemá už kto vykonávať.

Vodič vysokozdvižného vozíka

Tu ide o pozíciu podobnú skladníkovi. Zaškolenie trvá približne 2 týždne, pri väčších vozíkoch je však potrebná niekoľkoročná prax. Najvyšší dopyt po nej je totiž v regiónoch na západnom Slovensku a na Považí, kde je nezamestnanosť veľmi nízka. Ľuďom z okresov s vyššou mierou nezamestnanosti sa však za týmto typom práce cestovať zvyčajne nechce. Odrádza ich aj fakt, že vodič vysokozdvižného vozíka nesie zodpovednosť za tovar, ktorý prepravuje.

Obrábač kovov

Opäť ide o pozíciu, ktorá je významne žiadaná v okresoch s mierou nezamestnanosti pod štyri percentá. Dopyt je vyšší, ako je počet dostupných pracovníkov v regióne. „V mnohých okresoch sú medzi nezamestnanými primárne ľudia, ktorí pracovať nechcú alebo z nejakého dôvodu nemôžu. V opačnom prípade by mali zamestnanie už dnes. Hľadať medzi nimi obrábačov kovov je takmer nemožné, a preto je jedinou možnosťou doviezť týchto ľudí zo zahraničia,“ vysvetľuje Mesárová. Špecifickou kategóriou obrábačov kovov sú zvárači. Aj tých je nedostatok, navyše zaškolenie na tento typ profesie je pomerne náročné.

Na trhu však chýbajú mnohé pozície, ktoré sa dajú pracovníkmi zo zahraničia obsadiť iba ťažko. Ide o profesie ako predavač, obchodný zástupca, asistent či účtovník. „Na trhu chýbajú tisícky ľudí tohto typu. V ich prípade je však potrebná znalosť slovenského jazyka na pomerne vysokej úrovni. Nie je preto možné ich nedostatok nahradiť dovozom pracovnej sily zo zahraničia. Uvoľnenie pravidiel pri zamestnávaní cudzincov tak domácemu pracovnému trhu nepochybne pomôže, no nie je možné považovať ho za všeliek," hovorí Mesárová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #zamestnanie #Práca a kariéra