Hľadáte letnú brigádu?

Ponuka brigádnických miest sa nemení ani tento rok. Najviac možností privyrobiť si ponúkajú firmy už tradične v oblasti služieb, obchodu, administratívy, výroby a v cestovnom ruchu a hotelierstve.

11.06.2018 06:00
práca, brigáda, reštaurácia, kuchyňa, kuchár,... Foto:
Brigáda často nerieši len peniaze, ale aj pracovnú perspektívu do budúcnosti.
debata

Jún je obdobie, keď mnoho firiem hľadá na krátkodobý úväzok na záskoky počas dovolenkového obdobia brigádnikov. "Letná brigáda predstavuje najmä pre študentov šancu, ako si do budúcnosti zabezpečiť dobré miesto – niektoré spoločnosti si dobrého brigádnika cenia a môžu mu po absolvovaní štúdia ponúknuť trvalé pracovné miesto. Brigáda teda často nerieši len peniaze, ale aj pracovnú perspektívu do budúcnosti, vysvetľuje Eva Petrušková z personálnej agentúry sprostredkúvajúcej aj prácu pre brigádnikov. To, ako rýchlo a akú prácu si nájdete, závisí aj od regiónu, v ktorom si miesto hľadáte. Rozdiel v pracovných ponukách možno pozorovať podľa krajov, a to aj v počte inzerovaných ponúk, aj vo výške hodinovej mzdy. Najviac príležitostí ponúkajú krajské mestá, mimo nich ide najmä o sezónne práce, práce v oblasti turistického ruchu a sezónne práce ako zber ovocia.

Kde sa však oplatí vhodnú brigádu hľadať? Prvou voľbou záujemcov o brigádu sú podľa Petruškovej zvyčajne brigádnické portály. „Na jednom mieste nájdu uchádzači množstvo ponúk, ako aj rôzne iné doplnkové služby, napríklad návod na vytvorenie životopisu alebo vzory žiadostí,“ vysvetľuje Petrušková. Pozor však, aj na overenom portáli možno nájsť neserióznu brigádu, buďte teda pri hľadaní opatrní.

Ďalším spôsobom, ako možno nájsť brigádnické miesto, je personálna agentúra či študentský servis. Uchádzač sa tu môže zaregistrovať. Vyplní svoje údaje, prípadne aj to, o aké pozície má záujem. Podľa toho personálna agentúra či študentský servis v prípade, že dostanú vhodnú ponuku, následne kontaktujú. V takýchto spoločnostiach je registrované veľké množstvo uchádzačov a len istému percentu sa podarí takto nájsť prácu. Platí však, že všetko závisí od aktuálnej situácie na trhu práce a schopností uchádzača.

Dobrým zdrojom ponúk sú webové stránky konkrétnych firiem. Viaceré spoločnosti využívajú svoju webovú stránku na uverejňovanie pracovných ponúk. Hoci tých ponúk nie je veľa a nie sú pridávané tak často, ide o najserióznejšie ponuky a najväčšiu šancu, ako brigádu získať. Najčastejšie môžete nájsť tieto ponuky v záložke s názvom „Kariéra“, „Pracovné ponuky“, „Voľné pracovné miesta“ či „Stáže“. Výhodou je, že stránky firiem si prezerá len málo uchádzačov, a preto má uchádzač vyššiu šancu, že nájde brigádu. Alternatívnou možnosťou je ísť priamo do firmy a informovať sa o možnej brigádnickej pozícii. Niekedy nenájdete nič, niekedy vás môžu vyzvať, aby ste nechali svoj životopis, a keď sa uvoľní vhodná pozícia, budú vás kontaktovať. Stať sa vám v ideálnom prípade môže aj to, že vám prácu ponúknu.

Podľa portálu brigáda.sk ľudia často hľadajú brigádu tak, že do vyhľadávača napíšu nejaké kľúčová slová týkajúce sa brigády, o ktorú by mali záujem. Nevýhodu však predstavuje vyhľadávanie podľa lokality. „Potrebné zadať čo najpresnejšie slovné spojenie, aby sa zobrazili len relevantné výsledky. Často sa stáva, že ľudia napíšu do vyhľadávača len slovo brigáda alebo brigády a čakajú, že im zobrazí ponuky z ich mesta či okresu. Ak ste z Košíc, do vyhľadávača zadajte brigády Košice,“ uvádza brigádnický portál.

Hoci na Slovensku sa sociálne siete stále nevyužívajú na hľadanie zamestnania tak intenzívne ako v zahraničí, je stále väčšie množstvo spoločností, ktoré inzerujú svoje ponuky práve na sociálnych sieťach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študent #brigády #Práca a kariéra