Majú zamestnanci s titulom vyššie platy?

Úroveň vzdelania je výrazným činiteľom, ktorý má vplyv na plat a platový progres zamestnancov počas celého života. Medzinárodný portál Paylab.com, ktorý vo svete zastrešuje mzdové portály, spravil analýzu v 13 európskych štátoch. Tá ukázala, že zamestnanci s vysokoškolským titulom predbehnú vo výške platu pracovníkov so strednou školou už ako absolventi.

06.07.2018 06:00
práca, porada, kancelária, zamestnanci,... Foto:
Rozdiel medzi zárobkami zamestnancov sa rokmi iba zvyšuje.
debata (5)

Tieto výsledky platia aj pre Slovensko, kde prebehla analýza z údajov zo mzdového portálu Platy.sk. Plat zamestnanca s vysokou školou je pre ľudí s nižším vzdelaním často nedosiahnuteľný. Mnoho pracovníkov so strednou školou pritom počas celého pracovného života nedosiahne ani priemerný plat vysokoškolského absolventa.

Rozdiel medzi priemerným platom zamestnanca s vysokoškolským titulom a pracovníkom so stredoškolským vzdelaním na Slovensku predstavuje 37 percent. Napriek tomu, že ide o citeľný rozdiel, spomedzi krajín V4 je tento náskok vysokoškolákov najnižší. Kým hodnoty v Poľsku (45 %) a Českej republike (41 %) sú v porovnaní so Slovenskom podobné, v Maďarsku ide o obzvlášť veľký rozdiel. Zárobky tamojších zamestnancov s titulom sú totiž v priemere až o 69 % vyššie. Analýza na Slovensku ukazuje, že zamestnanca so stredoškolským vzdelaním a 5-ročnými skúsenosťami v priemere predbehne vysokoškolský absolvent ihneď po nástupe do prvého zamestnania.

Rozdiel medzi zárobkami zamestnancov sa rokmi iba zvyšuje. Najväčší náskok majú Slováci s vysokoškolským vzdelaním vo veku od 35 do 44 rokov. Rozdiely sú však citeľné počas celého pracovného života. Platový medián človeka s vysokoškolským titulom do 24 rokov predstavuje 1 018 eur v hrubom. Medián zárobkov pracovníkov so strednou školou túto métu nepresahuje ani v jednej vekovej skupine. Kým zamestnanci bez vysokoškolského titulu zarábajú najlepšie vo veku od 25 do 34 rokov so mzdovým mediánom 932 eur v hrubom, pri titulovaných pracovníkoch je najvyšší mzdový medián vo veku od 35 do 44 rokov, a to 1 500 eur v hrubom.

Na Slovensku je platová progresia stredoškolsky vzdelaných ľudí výrazná vo vekovom pásme 25 až 34 rokov, keď zamestnanci dosahujú 14-percentný platový progres oproti mladším ročníkom. Po 35. roku života sa už zväčša nevyvíja plat tak dynamicky.

Neznamená to, že platy starších zamestnancov klesajú. Spokojne môžu v čase ďalej rásť, ale zakaždým, keď ich porovnáme s aktuálnymi príjmami mladšieho vekového pásma, majú tendenciu byť nižšie, pretože po určitej vekovej hranici sa už platy zamestnancov nevyvíjajú tak dynamicky.

U vysokoškolsky vzdelaných ľudí je platový progres vo vekovom pásme 25– až 34-ročných na úrovni 28 percent a o niečo menej citeľnejší vo vekovom pásme 35– až 44-ročných, keď dosahuje 15 percent. Po 45. roku života sa už plat vysokoškolských absolventov oproti mladším ročníkom nevyvíja dynamicky a skôr stagnuje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #absolventi #vzdelanie #titul