Ako zvládnuť dieťa aj kariéru

Chystáte sa na materskú dovolenku a obávate sa, že odchodom z práce sa skončí vaša kariéra? Nemusí to tak byť, stačí plánovať a nezlenivieť.

05.08.2018 13:00
matka, dieťa, práca, kariéra, Foto:
Zmierte sa s tým, že príde aj obdobie, keď sa vám nepodarí zvládnuť všetko aj napriek dokonalému plánovaniu.
debata

Základným pravidlom, ktoré vám zaručí úspešný návrat do práce, je nájsť si aj počas materskej dovolenky čas pre seba. Počas tejto doby nezlenivejte a sledujte novinky a zmeny vo svojej profesijnej oblasti a pokiaľ je to možné – ďalej sa vzdelávajte. Skúste zlepšiť vaše jazykové znalosti – dobrou formou môže on-line kurz na internete. Nečítajte len detské časopisy. Pri výchove dieťaťa síce pomôžu, odborné knihy súvisiace s vašou profesiou však donútia váš mozog stále pracovať naplno.

Pomôcť podľa psychologičky Andrey Brankovej môže aj pravidelný kontakt s kolegami. Udržujte ich e-mailmi, nezaškodia však ani telefonáty či občasné návštevy. „Pokiaľ môžete, ponúknite pomoc s nejakým projektom z domu, aj keď nepracujete. Tým, že nestratíte kontakt s firmou a budete informovaná o tom, čo sa v nej deje, bude návrat do práce jednoduchší,“ radí psychologička.

Aj na Slovensku si už firmy začali uvedomovať, že je v ich záujme udržať si dobrých zamestnancov, a vyjsť teda v ústrety ženám na materskej dovolenke. Snažte dohodnúť so zamestnávateľom, že istý čas, ak to vaša pracovná pozícia umožňuje, by ste pracovali napríklad z domu alebo na skrátený pracovný úväzok, prípadne sa môžete skúsiť dohodnúť na pružnom pracovnom čase.

Zmierte sa tým, že príde aj obdobie, keď sa vám nepodarí zvládnuť všetko aj napriek dokonalému plánovaniu. „Nebuďte nešťastná z toho, že vám niečo nevyšlo, nehľadajte chybu len v sebe. Berte do úvahy aj prostredie, v ktorom žijete a pracujete,“ hovorí psychologička. Nie všetko je ideálne a nie vždy môžete urobiť veci tak, ako ste si naplánovali. Naučte sa teda pochváliť aj zvládnuté maličkosti a neočakávajte, že vás iní budú chváliť za to, čo všetko zvládate.

Dieťa zmení váš pohľad na svet, životné hodnoty, prinesie nové zmýšľanie. A vy možno zistíte, že práca ktorú ste robili predtým, ako sa vám na rodilo bábätko, vás už neuspokojuje a vy by ste možno radšej robili niečo iné. Nebráňte sa takýmto myšlienkam a pokiaľ máte možnosť zmeniť prácu, urobte tak. Zvážte, aké sú vaše možnosti, a pustite sa do ich realizácie. Kariérna zmena, ak sa na ňu cítite, nie je nikdy na škodu.

Potreba sebarealizácie matiek malých detí v oblasti kariéry je u každej z nich iná. Možno naozaj potrebujete pracovať, lebo je táto oblasť pre vás dôležitá, mnohé ženy sa však pre návrat do práce popri niekoľkomesačnom bábätku vracajú z iných dôvodov. Len vy viete, aké sú skutočné potreby vášho dieťa a vašej rodiny. Možno sa vám návrat do práce ani finančne neoplatí, možno by bolo dobré mať vami zarobené peniaze ako finančný bonus navyše, vaše dieťa má však iné potreby a skoré odlúčenie mu neprospeje. Skúste zvážiť všetky oblasti, ktorých sa vaše rozhodnutie týka. Zanalyzujte to, čo je pre vás a vašu rodinu dobré – a podľa toho sa zariaďte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #materská dovolenka