Uživiť sa prácou majú problém aj tisíce Nemcov

Hoci veľa Slovákov odchádza za prácou do cudziny, aj tam sa situácia na pracovnom trhu zhoršuje. Napríklad v Nemecku vlani podľa údajov Spolkovej agentúry pre prácu evidovali až 3,26 milióna ľudí, ktorí mali viacero pracovných úväzkov súčasne, pretože z jedného by nevyžili. V rokoch 2004 až 2014 sa navyše zdvojnásobil i počet zamestnancov ohrozených chudobou, čo je najväčší prepad spomedzi krajín Európskej únie, aj keď nemecké kritériá "chudoby" sú nastavené inak ako na Slovensku.

31.10.2018 06:00
muž, kariéra, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Problém ľudí, ktorí musia mať v Nemecku viac pracovných úväzkov, zmapovali autori dokumentárneho filmu Arm trotz Arbeit (Chudobní napriek práci). Pred pár dňami ho odvysielal televízny kanál 3Sat. Ťažkú životnú situáciu ilustroval na niekoľkých vybraných Nemcoch.

Dve práce majú napríklad Manuela a Tahsin, ktorí vychovávajú dvoch malých synov. Zatiaľ čo cez deň Tahsin jazdí s vysokozdvižným vozíkom, večer si zarába rozvozom pizze. „Niekedy mám pocit, že deti od nás stále počujú len o práci,“ prezradil 42-ročný otec rodiny. Pôvodne sa vyučil za odborného pracovníka v oblasti kovospracujúceho priemyslu, ale vo svojej profesii si už roky nevie nájsť žiadne trvalé zamestnanie. Dokonca aj úrad práce mu dokáže ponúknuť len dočasné miesto pomocnej pracovnej sily.

„Jedinou šancou, ako sa z tejto situácie dostať, by bolo preškolenie alebo dodatočná kvalifikácia. To však stojí peniaze a čas, a nič z toho nemám,“ priznal Tahsin. Jeho partnerka Manuela sa stará o deti a popritom ešte na dvoch miestach robí ako upratovačka.

Keďže obaja pracujú v sektore s nízkymi zárobkami, ich príjmy sú takmer na úrovni minimálnej mzdy. Navzdory viacerým pracovným úväzkom tak štvorčlennej rodine na živobytie nezostáva viac ako 300 eur mesačne. Hoci sa snažia ušetriť, kde sa dá, neraz nemajú peniaze ani na zaplatenie účtov. „Na to, že tak veľa pracujeme, sme chudobní,“ zhodnotila Manuela.

„Multipracovníčkou“ sa po rozvode stala i Monika. Má už 58 rokov a o časovo ohraničené pracovné miesta či brigády súperí so študentmi, čo ju na pracovnom trhu dosť znevýhodňuje, lebo zamestnávatelia dávajú prednosť mladším. „Jedno si treba vyjasniť. Mám už takmer šesťdesiat. Raz dosiahnem hranicu, keď si povedia: Vyzerá to hlúpo, keď tam voľačo robí tá postaršia dáma,“ zverila sa nešťastná Monika.

Na príležitostné práce je odkázaná napriek tomu, že má uspokojivú kvalifikáciu a stále sa niekde uchádza o zamestnanie. „U mňa je problémom jednoducho vek. Som dobre vzdelaná, mám rozumné spoločenské vystupovanie. Nechápem, prečo nezoženiem nijaké pracovné miesto,“ zhrnula Monika.

Sabine je zase osamelá matka, ktorá vychováva 11-ročného syna, a popritom zvláda dve roboty – plný pracovný úväzok pre mesto Essen a ďalšiu prácu počas víkendov. Hoci ju k tomu prinútila zlá finančná situácia, 41-ročná žena si ešte robí výčitky, že je stále preč a nevenuje sa dieťaťu. Podobné príbehy sú dôkazom, že život môže byť ťažký aj vo vyspelej krajine s dobrou životnou úrovňou, ak si človek nedokáže nájsť primerané pracovné miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca v zahraničí #pracovný trh #Práca a kariéra